MODERNO AMERIČKO ORUŽJE NA RUSKIM BRODOVIMA! Šokantno otkriće Britanaca podiglo veliku prašinu: KREMLJ ZAOBILAZI SANKCIJE?!

Autor:

Svet

13.10.2022

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brodovi ruske ratne mornarice koriste sofisticirane američke IT sisteme, iako je saradnja sa ruskom namenskom industrijom najstrožije zabranjena sankcionim paketom koji je Bela kuća uvela Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

MODERNO AMERIČKO ORUŽJE NA RUSKIM BRODOVIMA! Šokantno otkriće Britanaca podiglo veliku prašinu: KREMLJ ZAOBILAZI SANKCIJE?!

Foto: Tanjug/AP/youtube.com/printscreen

Do ovih šokantnih saznanja koja će bez sumnje izazvati pravi zemljotres u američkom establišmentu došao je Rojters koji je imao uvid u dokumentaciju na osnovu koje je jasno da je američka tehnološka kompanija "Isktrim Netvorks" (Extreme Networks) sarađivala sa ruskom kompanijom MMZ Avandard, koja se nalazi na crnoj listi SAD još od 2014. godine i aneksije Krima.

Klukpo je počelo da se odmotava kada je jedan od zaposlenih u "Isktrim Netvorksu" u martu tekuće godine podneo internu žalbu tvrdeći da kompanija prodaje robu vojnim proizvođačima u Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- "Ikstrim" oprema se koristi na ruskim ratnim brodovima u "sistemima" veza - navodi se u internoj prepisci u koju je Rojters imao uvid.

Iako je prvobitno tvrdila da se striktno pridržavala sankcionih pravila i da ne postoji evidencija o prodaji, a protiv insajdera koji je otkrio aferu pokrenula postupak zbog navodnog lošeg rada, kompanija je suočena sa dokazima morala da reterira i prizna da je oprema "možda" prodata MMZ Avangardu preko "kupca iz senke".

Kada je reč o "kupcima iz senke", navodi Rojters, jedna od kompanija koja je šurovala iza kulisa, kršeći na taj način stroge zabrane, bila je i "Junajted Špipbilding Corp" (United Shipbuilding Corp) koja ima sedište u Sankt Peterburgu i upravlja mnoštvom ruskih brodogradilišta.

Reč je o firmi koja pravi sve od fregata, podmornica do čistača mina i koja se od 2014. godine našla na ''crnoj listi'' američkog Trezora.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

- Na osnovu svega trebalo bi sprovesti detaljnija istraživanja, poput studije slučaja o tome kako su Zapadne zemlje možda precenile svoju sposobnost da uguše rusku ekonomiju zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama - zaključuje se u analizi Rojtersa uz konstataciju da je ruska vojna mašinerija u velikoj meri zavisna od visokotehnološke opreme SAD.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su saopštile da su rakete MMZ Avangard ubile najmanje trideset civila u jezivom napadu na konvoj na ivici južnog grada Zaporožja prošlog meseca.

Zvaničnici Kremlja, kao i MMZ Avangard na ovu temu se nisu oglašavali.

Respektabilna kompanija

Inače, kako navodi Rojters, kompanija "Isktrim Netvorks" sa sedištem u Severnoj Karolini ima solidnu reputaciju u SAD i zvanični je partner Nacionalne fudbalske lige (NFL).

Republika

Foto: Ap photo

 

Međutim, NFL je odbio svaki komentar na ovu temu.

Saradnja od 2017 do 2021.

"Isktrim Netvorks" sarađuje sa  MMZ Avangard najmanje pet godina, konstatuje Rojters u svojoj opsežnoj analizi, zasnovanoj na dokumentaciji koja otkriva da je američka kompanija snabdevala ruske vojne kompanije visokotehnološkom opremom, izjavama svedoka kao i imejl porukama između zaposlenih, kupaca i distributera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading