BAJDENOVA OSVETA KRALJEVINI ZBOG PAKTA SA RUSIJOM! SAD povlače radikalan korak - PRESTAJE ISPORUKA ORUŽJA RIJADU?!

Autor:

Svet

13.10.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte u okviru OPEC+ izazvala je bes u krugovima koji donose odluke u Vašingtonu, zbog čega je u Zapadnom establišmentu jedno od centralnih pitanja kako će se Bela kuća osvetiti Rijadu.

BAJDENOVA OSVETA KRALJEVINI ZBOG PAKTA SA RUSIJOM! SAD povlače radikalan korak - PRESTAJE ISPORUKA ORUŽJA RIJADU?!

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden nije krio razočaranje nakon prošlonedeljne odluke Saudijske Arabije da smanji proizvodnju sirove nafte na svetskom tržištu i time direktno pomogne Ruskoj Federaciji zbog čega je najavio odmazdu prema Rijadu.

- Biće nekih posledica za ono što su uradili sa Rusijom. Neću da ulazim u ono što bih razmatrao i šta imam na umu. Ali biće posledica - rekao je Bajden u intervjuu za CNN.

Moralni imperativ

Iako nije precizirao šta bi "posledice" mogle da podrazumevaju, sudeći po zahtevima kongresmena iz Demokratske stranke može se pretpostaviti da će Bela kuća drastično smanjiti isporuke oružja zalivskoj kraljevini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Pružamo mnogo toga ne samo u oružju, već iu odbrani, saradnji i zajedničkim odbrambenim inicijativama Saudijcima. Oni dobijaju skoro 73% svog oružja od Sjedinjenih Država - rekao je Ro Kana, demokratski kongresmen iz Kalifornije i dugogodišnji kritičar kraljevstva.

- Da nije bilo naših tehničara, njihovi avioni bukvalno ne bi leteli… Mi smo bukvalno odgovorni za njihovo celokupno vazduhoplovstvo. Ono što mnoge od nas u Kongresu muči je nezahvalnost - naveo je on.

Ričard Blumental, demokratski senator iz Konektikata koji radi sa Kanom na predloženom zakonu za smanjenje prodaje, takođe je ukazao na širu zabrinutost za bezbednost.

- Mi prodajemo veoma osetljivu tehnologiju, naprednu tehnologiju, zemlji koja se svrstala u red protivnika - Rusije - koja čini terorističke ratne zločine u Ukrajini. Dakle, postoji moralni imperativ, ali i imperativ nacionalne bezbednosti - naveo je Blumental i posebno je ukazao na prodaju sistema "Patriot" i protivraketnih sistema, raketa vazduh-vazduh, naprednih helikoptera, mlaznih lovaca, radara i PVO.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ova stalna prodaja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i nadam se da će predsednik odmah reagovati i primeniti svoju moć na te prodaje - rekao je on.

Prema oceni pojedinih analitičar, potez Rijada koji je dočekan na nož u Vašingtonu ima za cilj da oslabi izglede demokrata na izborima na sredini Bajdenovog mandata.

- Prestolonaslednik Mohamed bin Salman možda želeo da preokrene vagu na kritičnim međuizborima sledećeg meseca u korist republikanaca - navodi se u analizi Gardijana.

Odbacivanje diktata

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kritike Vašingtona u saopštenju objavljenom na Tviteru kasno u sredu i nagovestilo da će ostati pri svojoj odluci

- Kraljevstvo naglašava da, iako nastoji da očuva snagu svojih odnosa sa svim prijateljskim zemljama, potvrđuje da odbacuje bilo kakve diktate, akcije ili napore da iskrivi svoje plemenite ciljeve da zaštiti globalnu ekonomiju od nestabilnosti tržišta nafte - navodi se u saopštenju. .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

18.10.2022 09:29

Ne dobijaju ništa , vec sve debelo placaju !