ZAPADNI BALKAN IZUZETNO VAŽAN ZA NATO: Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane NATO

Autor:

Svet

12.10.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stoltenberg je, dolazeći na sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO, rekao da blisko sarađuje sa EU u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

ZAPADNI BALKAN IZUZETNO VAŽAN ZA NATO: Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane NATO

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

- Zapadni Balkan je izuzetno važan za NATO - izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu u pogledu rata u Ukrajini.

Stoltenberg je, dolazeći na sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO, rekao da blisko sarađuje sa EU u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

- Zapadni Balkan je važan za NATO, tamo smo dugo godina, prisutni smo dugi niz godina na Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata tokom devedesetih prošlog veka - izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.


On je to rekao odgovarajući na pitanje kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu u vreme rata u Ukrajini.

- Mi, NATO, imamo misiju KFOR na Kosovu, imamo štab u Sarajevu, blisko sarađujemo sa EU. NATO radi na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja, pomaže EU na Kosovu u diplomatskim naporima u dijalogu između Beograda i Prištine. Radimo i sa EU u Bosni i Hercegovini. Imamo članice sa Zapadnog Balkana u svojim redovima, Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Dakle, Zapadni Balkan je važan i nastavićemo da budemo fokusirani na taj region - istakao je Stoltenberg.

On je podsetio na prisustvo NATO na Balkanu još od devedesetih godina i na dve misije - Kfor i Altea.

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.


Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO-a Ukrajini", kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO-a sa Srbijom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
RADMILA

12.10.2022 10:55

Sta on to rece? Pomogli smo da se okoncaju dva brutalna rata tokom devedesetih proslog veka???!!!?? Jel' u to racuna i bombardovanje 99-te? Hoce li neko pokrenuti tuzbe i naplatu odstete za ubijene za unistenu zemlju za osiromaseni uranijum koji su posejali svugde i od tada u Srbiji sve vise obolelog sveta od karcinoma?