OGLASIO SE FSB O NAPADU NA KRIMSKI MOST: Glavni organizator je obaveštajni odsek Ministarstva odbrane Ukrajine

Autor:

Svet

12.10.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni organizator napada je obaveštajni odsek Ministarstva odbrane Ukrajine, na čelu sa general-majorom Kirilom Budanovim i uskim krugom njegovih saradnika, stoji u saop[tenju FSB.

OGLASIO SE FSB O NAPADU NA KRIMSKI MOST: Glavni organizator je obaveštajni odsek Ministarstva odbrane Ukrajine

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Dalje se navodi da je eksplozivna naprava ukupne težine 22,77 tona bila je kamuflirana u rolne građevinske polietilenske folije na 22 palete i poslata iz luke u Odesi u bugarski grad Ruse početkom avgusta.

U organizaciji transporta eksplozivne naprave iz Bugarske u Gruziju, pa potom u Jermeniju učestvovali su Ukrajinaci Mihail Vladimirovič Tjurkalo (47), Denis Olegovič Kovač (43) i Roman Ivanovič Solomko (1971), Gruzin Sandro Inosaridze i Jermenin Artur Terčanjan (37);

Od 29. septembra do 3. oktobra teret sa eksplozivnim kompleksom je stigao u Jerevan na terminal "Transalijans" i ocarinjen je po pravilima Evroazijsko ekonomskog društva (EAEU), kada je došlo do zamene dokumentacije, nakon čega je roba poslata od strane pošiljaoca "Gu Ar Dži Grup" (Jermenija, Grad Alaverdi) za kompaniju "Lider" (Moskva).

Teret natovaren na kamion proizvođača DAF sa gruzijskim tablicama 4. oktobra prešao je rusko-gruzijsku granicu "Verhnji Lars". Već 6. oktobra je u veleprodajnoj bazi "Armavira" u Krasnodarskom kraju teret istovaren, gde je 7. oktobra ponovo dokumentacija promenjena, te je po novoj dokumentaciji, zapravo kompanija "TEK-34" iz Uljanovska prevozila isporuku za nepostojeću kompaniju na Krimu.

Istog tog 7. oktobra palete sa 22,77 tona eksploziva utovarene su na kamion ruskog državljanina Mahira Jusubova (51) koji je krenuo za Simferopolj, a 8. oktobra u 6 časova i tri minuta eksploziv je aktiviran na Krimskom mostu.

Kontrolu kretanja eksplozivne naprave duž čitave rute, kao i kontakte sa učesnicima organizovane šeme napada vršio je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, predstavljajući se kao Ivan Ivanovič, koji je za koordinaciju koristio virtuelni anonimni broj registrovan na državljanina Ukrajine Sergeja Vladimiroviča Andrejčenka iz Kremenčuka;

Za sada je privedeno 5 državljana Rusije, 3 državljana Ukrajine i  Jermenije koji su delom učestvovali u pripremi napada. Istraga je i dalje u toku, a svi organizatori i saučesnici, uključujući i strance, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading