OTKRIVENO CURENJE NA NAFTOVODU: Došlo do incidenta u isporuci ruske nafte Nemačkoj

Autor:

Svet

12.10.2022

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski operater PERN saopštio je da je otkrio curenje na naftovodu Družba, koji isporučuje rusku naftu u Nemačku.

OTKRIVENO CURENJE NA NAFTOVODU: Došlo do incidenta u isporuci ruske nafte Nemačkoj

Foto: Nis

Prekid je otkriven kasno u utorak pomoću automatizovanih sistema na jednom od dva niza gasovoda,oko 70 kilometara od grada Plocka u centralnoj Poljskoj, navodi se u saopštenju kompanije u sredu.

U ovom trenutku uzroci incidenta nisu poznati“, saopštio je PERN, dodajući da je njegovo osoblje i vatrogasci raspoređeni na licu mesta kako bi procenili situaciju i obezbedili područje.

Naftovod Družba je jedna od najvećih mreža za transport nafte na svetu, koja se proteže oko 4.000 km i dovodi naftu iz Rusije u Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku, Austriju i Nemačku.

Curenje na gasovodu Družba usledilo je posle eksplozija koje su otkrivene krajem septembra na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, koji povezuju Rusiju sa EU preko Nemačke. Smatra se da je incident rezultat sabotaže.

Češka: Nisu uoceni poremecaji toka nafte preko Druzbe

Kompanija MERO, češki operater naftovoda, nije detektovao bilo kakvu promenu u protoku nafte kroz naftovod Družba ka Češkoj, izjavila je danas portparolka tog preduzeća, javlja Rojters.


Poljski operater ovog naftovoda PERN saopštio je ranije da je kasno sinoć otkrio curenje u jednoj traci cevovoda Družba, kojim se transportuje nafta iz Rusije u Evropu.

Iz PERN-a su naveli da su u ovom trenutku uzroci curenja nepoznati. Ono je otkriveno u delu cevi oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Plok.

Druga linija naftovoda, kao i drugi elementi infrastrukture PERN-a, rade normalno, naveli su iz te kompanije.

"U ovom trenutku, sve službe PERN-a, tehničke, operativne, interne vatrogasne brigade i timovi za zaštitu životne sredine, preduzimaju akcije u skladu sa propisima predviđenim za ovakve situacije", saopšteno je iz PERN-a, prenela je britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
ma da sam

12.10.2022 14:54

rus zatvorio bih ulaz gasa u cevi u opste iptao ih hocete gas ili necete po toj ceni ili ne pa se slikajte ako neznate sat hocete