EVROPA U ŠOKU! Devojka (23) iz Belgije EUTANAZIRANA zbog DEPRESIJE! Navodno nije mogla da preboli teroristički napad u kome NIJE NI BILA POVREĐENA!

Autor:

Svet

09.10.2022

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje eutanazije osetljiva je i intrigantna tema koja izaziva rasprave i polemike.

EVROPA U ŠOKU! Devojka (23) iz Belgije EUTANAZIRANA zbog DEPRESIJE! Navodno nije mogla da preboli teroristički napad u kome NIJE NI BILA POVREĐENA!

Foto: Printskrin/Facebook/Shanti de Corte

Tako je i sa slučajem 23-godišnje Šanti De Korte, Belgijanke iz Antverpena, koja je umrla 7. maja nakon što su se dva psihijatra složila da je toliko depresivna da bi mogla biti zakonski eutanazirana. Ona se u martu 2016. godine zatekla na briselskom aerodromu kada su u napadu Islamske države ubijene 32 osobe, zbog čega je razvila depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

Iako fizički nije bila povređena, nikada nije prebolela napad i dvaput je pokušala samoubistvo pre nego što je zatražila pomoć lekara da joj okončaju život.

Prema belgijskom zakonu, eutanazija je dopuštena osobi u "medicinski beskorisnom stanju stalne i nepodnošljive fizičke ili psihičke boli koja se ne može ublažiti", a za eutanaziju ne postoji donja starosna granica, piše Daily mail.

Slučaj ove devojke odjeknuo je i u Velikoj Britaniji. Aktivisti koji se bore protiv uvođenja zakona o potpomognutom umiranju upozorili da će se, čak i ako se donese usko definisan zakon, on s vremenom neizbežno proširiti kako bi uključio i osobe s mentalnim problemima.

Andrea Vilijams iz organizacije "Christian Concern" (Hršćanska briga) rekla je:

- Uistinu je šokantno da je inače zdrava, ali traumatizovana 23-godišnjakinja eutanazirana umesto da se neko pobrinuo za nju. Uz odgovarajuću pomoć mogla je živeti dug, ispunjen život. Ovaj slučaj pokazuje koliko je klizav teren nakon što zakonom dopustite eutanaziju.

Sarah Vuton, izvršna direktorka organizacije "Dignity in Dying" (Dostojanstvo u umiranju), istakla je:

- Dokazi iz SAD-a, Australije i Novog Zelanda govore nam da strogo izrađeni i zaštićeni zakoni s ovim strogim kriterijima ostaju takvi. Ljudi na poziciji gospođe De Korte ne bi imali pravo na potpomognutu smrt ni prema jednom predloženom zakonu Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading