SVET NIKAD BLIŽI NUKLEARNOJ APOKALIPSI: Makron i Bajden izrazili zabrinustost za SUDBINU PLANETE!

Autor:

Svet

07.10.2022

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Francuske Emanule Makron prokomentarisao je kako uz oprez moramo govoriti o sudbini sveta, budući da mogućnost nuklearnog sukoba nikada nije bila bliža.

SVET NIKAD BLIŽI NUKLEARNOJ APOKALIPSI: Makron i Bajden izrazili zabrinustost za SUDBINU PLANETE!

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron reagovao je danas u Pragu na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da postoji rizik od nuklearnog "Armagedona", rekavši da o takvim pitanjima "moramo govoriti uz oprez".

- Moramo razgovarati uz oprez kada komentarišemo takva pitanja- rekao je Makron novinarima na kraju samita Evropske unije, preneo je Rojters.

Bajden je juče izjavio da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja''''.


Američki predsednik je naveo da se svet nije suočio sa "mogucnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize."

Francuski predsednik o nadolazećoj zimi

Makron je takođe upozorio i na t da će zima iduće i 2024. godine za Evropljane biti još teža od predstojeće, zbog problema u snabdevanju gasom.


Predsednik Francuske rekao je novinarima da će Evropa intenzivirati razgovore s dobavljačima gasa i koordinirati nabavke s velikim azijskim partnerima, kao i uspostaviti mehanizme za obezbeđivanje finansijske solidarnosti među evropskim zemljama za nabavke energenata, preneo je Rojters.
 

Komentari (0)

Loading