NATO NA OPREZU NAKON NOVIH PUTINOVIH POTEZA

Autor:

Svet

05.10.2022

06:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

NATO NA OPREZU NAKON NOVIH PUTINOVIH POTEZA

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/ilustracija

"Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, dodao je da je u junu, u novom strateškom konceptu NATO navedeno da bi rusko širenje "novih i razornih sistema sa dvostrukom sposobnošću uz korišćenje prinudnog nuklearnog signala" predstavljalo izazov za bezbednost i interese zemalja članica NATO, dodaje Rojters.

Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovara s Putinom

Na snagu je danas stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o merama Kijeva, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.


Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

„Konstatuje se nemogućnost pregovaranja s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“, navedeno je u dokumentu.

Odlukom saveta preciziraju se načini suprotstavljanja pokušajima Moskve da pripoji ukrajinske teritorije, kao i neophodne mere da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine, i vraćanja njenog teritorijalnog integriteta.

Odgovarajući ukaz Zelenskog, kojom se odobrava odluka Saveta od 30. septembra, objavljen je danas na sajtu predsednika.

„Ukaz stupa na snagu danom objavljivanja“, kaže se u tekstu dokumenta.

Ukrajina je podnela zahtev za ubrzanu proceduru članstva u NATO-u, nakon što je objavljeno da je Rusija pokrenula proceduru za prisajedinjenje četiri ukrajinska regiona, nakon organizovanja referenduma u njima, koje su Kijev i veći broj zemalja odbacili kao kršenje međunarodnog prava.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading