OTVOREN ISUSOV GROB POSLE DVA VEKA: "Noge su mi klecale kada je ploča pomerena!" (VIDEO)

Autor:

Svet

04.10.2022

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Grob Isusa Hrista u crkvi "Svetog groba" u Jerusalimu već decenijama od raspadanja štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrižene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i turista. Više od dva veka bio je potpuno zapečaćen, a onda su ga prvi put naučnici otvorili pre šest godina.

OTVOREN ISUSOV GROB POSLE DVA VEKA: "Noge su mi klecale kada je ploča pomerena!" (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/National Geographic

Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko meseci pre toga započele su obnovom teško oštećenog Isusovog večnog mesta.

Prema verovanju, telo Isusa Hrista položeno je u 33. godini ispod stene koja se nalazi u ovoj svetinji.

Mramorna ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve.

Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a ceo proces za potrebe dokumentarnog filma snimala je Nacionalna Geografija. Isusova slika može se videti u uskom delu prostora, ispod sklonjene ploče. Pronađeni su brojni materijali koji su prosleđeni na dalju detaljnu analizu.

- Otvaranje groba omogući će stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva - istakli su tada arheolozi u medijima, a snimak je objavio "National Geographic" 2016. godine.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

- Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerana - istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading