BOTANIČARI BRUTALNO PREMLAĆENI, PA BAČENI KROKODILIMA! Pošli da traže retke semenke gladiole, a sačekala ih lokalna banda!

Autor:

Svet

04.10.2022

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan britanski par je brutalno ubijen, a njihova tela bačena su krokodilima od strane nemilosrdne bande koja ih je napala dok su pretraživali udaljeni južnoafrički rezervat prirode u potrazi za retkim semenkama 2018. godine, saopštio je sud.

BOTANIČARI BRUTALNO PREMLAĆENI, PA BAČENI KROKODILIMA! Pošli da traže retke semenke gladiole, a sačekala ih lokalna banda!

Foto: https://www.pacificbulbsociety.org/

Rod i Rejčel Saunders

Ugledni botaničari Rod Saunders (74) i supruga Rejčel (63) provodili su šest meseci godišnje pretražujući divlje planine i šume u potrazi za traženim zalihama semenki.

Dok su bili na putovanju, pričalo se da su dočekali jeziv kraj kada su bili meta, kidnapovani, pretučeni na smrt, a zatim stavljeni u vreće za spavanje i bačeni u reku punu ljudoždera.

Njihova teško raspadnuta tela, koja su proždirali gmizavci kada su ih nekoliko dana kasnije izvukli iz vode, bila su neprepoznatljiva i dovedena su u mrtvačnice.

Tek nekoliko meseci kasnije, kada policija nije mogla da pronađe tragove britanskog para, naredila je da se sva neidentifikovana ili nepotražena tela u mrtvačnicama testiraju na DNK. Tada su Rod i Rejčel identifikovani.

Lov na ubice botaničara već je rezultirao sa četiri hapšenja - trojica su optužena za ubistvo, otmicu, pljačku i krađu bračnog para.

Sajefundin Aslam Del Vekio (39), njegova supruga Bibi Fatima Patel (28) i njihov tadašnji stanar Musa Ahmad Džekson (35) negiraju kidnapovanje, ubistvo, pljačku i krađu na Višem sudu u Durbanu.

Četvrti osumnjičeni, za koga je utvrđeno da je kupovao mobilne telefone koji pripadaju porodici Saunders, ali nije bio umešan u otmicu i ubistvo, dobio je uslovnu kaznu u zamenu za dokaze.

Tragični par bili su oduševljeni avanturisti koji su osnovali uspešan posao u Kejptaunu prodajući seme koje su pronašli u udaljenim oblastima kupcima širom sveta, rečeno je sudu o njihovom poslednjem putovanju.

Napustili su svoj dom u Kejptaunu u svom Tojoti Land Cruiseru 5. februara 2018. da bi se sastali u planinama Drakensberg u Kva-Zulu Natalu udaljenom 900 milja sa ekipom dokumentarnog filma BBC TV.

Međunarodno poznate botaničare intervjuisao je TV voditelj Nik Bejli za epizodu Gardeners Vorld-a dok su pretraživali region planine Drakensberg u potrazi za retkim semenkama cveća gladiola.

 

 

Zaista se veruje da su selfi koji je napravio Bejli i koji je objavio na svom Tviter nalogu i fotografija koju je napravio producent Robin Metjuz tokom snimanja poslednji snimci pre smrti.

Nakon snimanja, stručnjak za hortikulturu Rod i supruga mikrobiolog Rejčel, koja su bili u braku više od 30 godina, rastali su se od TV voditelja i krenuli u kamp na brani pored zabačene šume.

Poslednji put su bili u kontaktu sa zaposlenim na svom radnom mestu Silverhill Seeds 8. februara, samo tri dana nakon što su krenuli da se sastanu sa Bi-Bi-Sijem.

Doktorka Saunders i njen suprug Rod rekli su da su se uputili ka šumskom rezervatu Ngoje 90 milja severno od Durbana, ali se o njima više ništa nije čulo. Uzbuna je podignuta 10. februara.

Sudu je rečeno: „Oko 10. februara istražni službenik je dobio informaciju da su Rodni Sonders i njegova supruga dr Rejčel Sonders iz Kejptauna kidnapovani u regionu Kva-Zulu Natal."

- Ustanovljeno je 13. februara da su optuženi podizali novac na raznim bankomatima, u iznosu od  734.000 RUN (37.000 funti) i ukrali njihov Land Cruisera i opremu za kampovanje.

Tvrdi se da je između 10. i 15. februara u šumi Ngoje optuženi protivpravno i namerno ubio Rejčel Sonders, a između istih datuma protivpravno i namerno ubio Rodnija Sondersa - rečeno je.

Dana 15. februara 2018, Saiefundeen Aslam Del Vecchio, 39, i njegova supruga Bibi Fatima Patel, 28, uhapšeni su u svojoj kući u Endloviniju, koja je samo 30 milja od šume Ngoie u kojoj su Saundersi nestali.

Do toga je došlo nakon što su Havks, jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala policije, pronašli vezu između mobilnih telefona gospodina i gospođe Saunders i mobilnih telefona osumnjičenih i podneli su zahtev za nalog za pretres.

Rečeno je da je pronađen veliki broj predmeta koji su kupljeni bankovnom karticom dr Sondersa, uključujući račune u torbici Bibi Patel, koji su odgovarali datumu i vremenu korišćenja bankovne kartice dr Saundersa.

- 23. marta, trećeoptuženi Musa Ahmad Džekson je uhapšen i on je dao izjavu da ga je Patel probudio u njihovoj kući 10. februara i rekao da se nađe sa Del Vekiom na putu.

Del Vekio u Land Cruiseru i Patel i Džekson su ih pratili do mosta na reci Tugela gde su mu pomogli da skine vreće za spavanje sa zadnjeg dela Tojote i bacili ih sa ljudskim telima unutra u reku.

Land Cruiser žrtve pronađen je 19. februara sa velikom količinom krvi u tovarnom prostoru za koju je kasnije potvrđeno da pripada dr Rejčel Sonders - saopštio je sud.

Lokalni ribar je pronašao Rejčelino telo iz reke Tugele sa krokodilima 14. februara, a Rodovo 17. februara, ali oba tela prvobitno nisu bila povezana sa istragom nestalih osoba.

Kasnije DNK provere u mrtvačnicama su konačno pokazale da se teško raspadnuto telo u jednoj mrtvačnici vratilo 25. aprila i identifikovalo muško telo kao Rod, a drugi rezultat DNK provere koji je primljen 6. juna identifikovao je Rejčel.

Veruje se da su oboje umrli od premlaćivanja na smrt tupim oruđem nakon što su kidnapovani i opljačkani, a zatim su spušteni sa mosta u reku da bi krokodili progutali njihova tela.

Del Vekio je 10. februara u poruci njegovoj supruzi i njihovom tadašnjem stanaru rekao da se u šumi nalazi stariji par i da je to dobar "lov" i da on ima "metu".

Del Vekio u poruci nepoznatoj osobi koju je navodno poslao „Kada braća u Kinji izađu i urade ovaj posao veoma je važno da se telo žrtava nikada ne pronađe."

Kada su se Rod i Rejčel prvi put sreli, on je bio upravnik rasadnika u svetski poznatoj botaničkoj bašti Kirstenboš u Kejptaunu, a Rejčel je bila vodeći mikrobiolog na obližnjem univerzitetu.

Rejčel je bila strastveni kolekcionar autohtonog semena i putovala je u sve krajeve Južne Afrike da pronađe različite vrste gladiola, a nakon što su se udali, Rod je odlučio da napusti posao kako bi joj se pridružila na putovanjima.

Rejčel je rođena u Južnoj Africi i dobila je dvojno državljanstvo nakon što se udala za Roda i par je putovao svetom držeći predavanja o svojoj strasti i stručnosti o gladiolima iz Južne Afrike.

Godine 1995. par je osnovao Silverhill Seeds nazvan po njihovom domu u Silverhill Crescent-u i izgradio uspešan posao radeći od kuće zapošljavajući osoblje za prodaju semena širom sveta. Suđenje se nastavlja, prenosi Dejli mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading