OGLASIO SE ZELENSKI POVODOM OTMICE DIREKTORA NUKLEARKE: Čin ruskog terora

Autor:

Svet

03.10.2022

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je sinoć da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje čin ruskog terora.

OGLASIO SE ZELENSKI POVODOM OTMICE DIREKTORA NUKLEARKE: Čin ruskog terora

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je još jedan primer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora da snosi sve veću kaznu, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Ruska patrola uhapsila je Igora Murašova u petak, saopštila je u subotu državna kompanija zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja pretnju za bezbednost.

- Glavni direktor IAEA-e Rafael Grosi izrazio je nadu da će se Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj porodici, kao da će moći da nastavi svoje važne funkcije u postrojenju, objavila je agencija na Tviteru.

IAEA traži pojašnjenja

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim telima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan uticaj" na njega i standarde nuklearne bezbednosti i zaštite.

Očekuje se da će Grosi naredne nedelje održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearke Zaporožje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedelju da ga je Grosi u telefonskom razgovoru uverio da IAEA "neće štedeti napore kako bi obezbedila oslobađanje direktora nuklearke Zaporožje koga je otela Rusija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading