ŽENA U IRANU UHAPŠENA JER JE DORUČKOVALA BEZ HIDŽABA

Autor:

Svet

02.10.2022

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​Iranska policija uhapsila je ženu koja je prikazana kako jede vani bez hidžaba na glavi, na slici koja je postala viralna na društvenim mrežama tokom protesta zbog smrti Mahse Amini, rekla je njena sestra u petak.

ŽENA U IRANU UHAPŠENA JER JE DORUČKOVALA BEZ HIDŽABA

Foto: Tanjug/AP

Na slici se vidi Donja Rad kako jedi u tradicionalnom teheranskom restoranu i naizgled doručkuje, u društvu prijateljice koja je takođe bez marame.

Sliku su naširoko delili na društvenim mrežama korisnici, koji su aplaudirali dvema ženama zbog njihove građanske neposlušnosti suočenog sa strogim kodeksom oblačenjem za žene Islamske Republike.

Amini je umrla ranije ovog meseca nakon što ju je uhapsila državna policija za strogi moral koja sprovodi pravila o obaveznom hidžabu.

- Juče nakon objave ove fotografije, sigurnosne agencije su kontaktirale moju sestru Donju Rad i zamolile je da da objašnjenja, napisala je njena sestra Dina na Twitteru.

Sestra je potom dodala da je Donja uhapšena.

- Danas, nakon što je otišla gje joj je rečeno, uhapšna je. Nakon nekoliko sati ćutanja, Donja mi je u kratkom pozivu rekla da je prebačena u odel 209 zatvora Evin, rekla je, misleći na ozloglašeno krilo teheranskog zatvora kojim navodno upravlja ministarstvo obaveštajne službe, prenose Nezavisne.

- Naša je porodica vrlo zabrinuta za njenu dobrobit, dodala je.

Persijski mediji izvan Irana poslednjih su dana ukazali na rastuće slike građanske neposlušnosti, a žene u Iranu dele slike sebe u šetnji, kupovini ili u kafićima bez marama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading