MRAČNI SCENARIO NUKLEARNE KATASTROFE! Poznati profesor otkriva: DVA ČOVEKA MOGU DA SPREČE PUTINA DA LANSIRA ORUŽJE SUDNJEG DANA!

Autor:

Svet

02.10.2022

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još od početaka ruske invazije na Ukrajinu, Putin je zajedno s brojnim drugim ruskim političarima i propagandistima, pretio upotrebom nuklearnog oružja.

MRAČNI SCENARIO NUKLEARNE KATASTROFE! Poznati profesor otkriva: DVA ČOVEKA MOGU DA SPREČE PUTINA DA LANSIRA ORUŽJE SUDNJEG DANA!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Poslednji put je ruski predsednik tu temu spomenuo prošle srede, kada je najavio "delimičnu mobilizaciju" Rusije.

Vodeći se time, postavlja se pitanje kakve su šanse da ruski čelnici ispune svoje nuklearne pretnje i kakve bi bile posledice ako to učine.

Nezavisni ruski list, Meduza, kontaktirao je Maksima Starčaka, stručnjaka za rusku nuklearnu politiku i saradnikom Centra za međunarodnu i odrambenu politiku Royal univerziteta u Kanadi.

U svom govoru održanom u sredu u kojem je najavio mobilizaciju u Rusiji, Putin je obećao da će pokrenuti "sva sredstva koja (mu) stoje na raspolaganju" kako bi zaštitio ruski narod ukoliko "teritorijalni integritet" Rusije bude ugrožen. "To nije blef", dodao je pretećim tonom.

Kako kaže Starčak, ova pažljivo sročena izjava, čiji je cilj odvratiti NATO i SAD od mešanja u ruski rat protiv Ukrajine, sadržavala je dve dvosmislenosti.

Prva je koncept "svih sredstava koja su Putinu na raspolaganju".

Ako se oslonimo na rusku doktrinu, Putin ne bi trebalo da raspolaže nuklearnim oružjem - njegova je upotreba dozvoljena samo ako se konvencionalno oružje koristi na ruskoj teritorije, te je postojanje same ruske države ugroženo (ili ako postoje drugi posebni uslovi koji su ispunjeni).

- U ratu s Ukrajinom ovaj scenario suštinski nije moguć - kaže Starčak.

Po svojoj prirodi, ovaj lider nikad nije bio jedan od onih koji su dopuštali da mu se ičim stane na put. U istom govoru, nekoliko minuta pre pozivanja na "teritorijalnu celovitost" Rusije, izrazio je potporu aneksiji ukrajinskih delimično okupiranih teritorija.

- Putin proširuje koncept ‘postojanja same države‘, a istovremeno nije izričito spomenuo nuklearno oružje - prenosi Starčak.

Mobilizacija i zabrana

Ukoliko se Putin odluči na upotrebu nuklearnog oružja na Ukrajinu, postoji nekoliko pozicija veta koji ga mogu sprečiti da to učini - navodi Starčak, proces nuklearnog udara pokreće se kada sam predsednik, načelnik Generalštaba i ministar odbrane zajedno daju dopuštenje iz svojih nuklearnih aktovki.

Proces upotrebe strateškog nuklearnog oružja - onog koje može dosegnuti SAD, komplikovaniji je, a obaveštajne službe SAD-a i NATO-a njegovo bi pokretanje rano otkrile, navodi Starčak. Ipak, sprečavanje pokretanja lansiranja nakon što je to Putin naredio zahtevalo bi da se neko u lancu oglušio na predsednikove naredbe bez presedana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

I dok teorija odvraćanja podrazumeva da racionalni Putin ne bi pokrenuo nuklearni napad na drugu nuklearnu silu - ili saveznika nuklearne sile - iz straha od odmazde, Ukrajina nema vlastito nuklearno oružje niti je članica NATO-a.

Ništa od toga ne znači da se ruski napad ne da izbegnuti.

Prema Starčakovom mišljenju, Putinova odluka da objavi mobilizaciju verovatno pokazuje koliko je malo verojatno da će pokrenuti nuklearni napad.

- Odlukom o mobilizaciji, Putin kao da govori da će upotrebiti ljudstvo (a ne nuklearno oružje) da reši svoje probleme u Ukrajini - kaže Starčak.

Uostalom, iako ruske vlasti tvrde kako planiraju unovčiti 300.000 ljudi, mogle bi zapravo mobilizovati još milione. Starčak pritom veruje da bi to moglo biti dovoljno za poraz Ukrajine.

Ako je situacija još više eskalira, i dalje uvek postoje koraci koje bi Moskva verovatno preduzel pre nego započne nuklearni napad, navodi Starčak.

Pre upotrebe nuklearnog oružj, Rusija bi mogla napasti Kijev i (ukrajinske) vladine ciljeve (visokopreciznim nenuklearnim oružjem).

Scenario zapadne odmazde

Čak i da Rusija pokrene nuklearni napad dovoljno snažan da uništi celi grad, ističe Starčak, to verovatno ne bi bilo dovoljno da porazi ukrajinsku vojsku i donelo bi buduće probleme.

- To bi rezultiralo kontaminacijom radijacijom u tom području, uništavajući teritorije za buduću upotrebu od strane Rusije - kaže Starčak.

- Tako da je malo verovatno da bi upotreba nuklearnog oružja na ukrajinskom teritoriju imala ikakvu vojnu vrednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading