Zelenski pozvao ukrajinski parlament: Bez odlaganja usvojiti zakon o nacionalizaciji ruske imovine

Autor: Tanjug

Svet

30.09.2022

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ukrajinski parlament da bez odlaganja usvoji zakon o nacionalizaciji ruske imovine.

Zelenski pozvao ukrajinski parlament: Bez odlaganja usvojiti zakon o nacionalizaciji ruske imovine

Foto: Tanjug/AP

Predlog zakona biće razmatran na narednoj sednici parlamenta, preneo je UNIAN.

O tome je bilo reči u njegovoj video poruci, navodi agencija.

Zelenski je istakao da je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine odlučio da primeni sankcije na određena fizička i pravna lica Rusije.

Prema njegovim rečima, sankcije se primenjuju na osobe "koje nisu smogle hrabrosti da istupe u odbranu čovečnosti i međunarodnog prava ili koje su na ovaj ili onaj način umešane u agresivne korake protiv Ukrajine i zajednice demokratskih naroda".

On je, takođe, apelovao na Vrhovnu Radu Ukrajine da brzo usvoji zakon o nacionalizaciji ruske imovine.

- Istovremeno, apelujem na narodne poslanike Ukrajine: na sledećem sastanku Vrhovne rade Ukrajine biće razmatran nacrt zakona o nacionalizaciji sve ruske imovine, koji bi trebalo da značajno pojednostavi ovu proceduru. Molim vas da podržimo ovaj predlog zakona bez odlaganja. Završavamo demontažu ruskog uticaja na Ukrajinu, Evropu i svet - rekao je Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Kako je preneo UNIAN, Vrhovna rada je 3. marta usvojila zakon kojim se definiše postupak ukrajinske nacionalizacije imovine koja pripada Rusiji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ga je potpisao 10. marta.

Zakon definiše pravni osnov za nasilnu konfiskaciju imovine države koja je pokrenula veliki rat protiv Ukrajine.

Premijer Denis Šmihal je već u aprilu rekao da vlada radi na odobravanju dokumentacije za početak procesa nacionalizacije sve ruske imovine u Ukrajini.

Nakon početka napada, Narodna banka je odlučila da oduzme bankarsku dozvolu i likvidira banke pod kontrolom Ruske Federacije.

U aprilu je, takođe, Kabinet ministara podržao prinudno povlačenje imovine ruskih banaka povučene sa tržišta u korist države, u iznosu od oko 26 milijardi grivni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading