ZELENSKI PRESEKAO: Ukrajina zvanično podnela zahtev za članstvo u NATO

Autor:

Svet

30.09.2022

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova odluka je objavljena nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona.

ZELENSKI PRESEKAO: Ukrajina zvanično podnela zahtev za članstvo u NATO

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO savezu, saopštio je njen predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

Njegova odluka je objavljena nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona.

Kabinet ukrajinskog predsednika izdao je prethodno saopštenje nakon današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali su pitanje još jednog pokušaja pripajanja teritorije Ukrajine i eskalacije oružane agresije Ruske Federacije. Učesnici sastanka razgovarali su o načinima suprotstavljanja pokušajima zemlje agresora da pripoji ukrajinske teritorije. Razgovarano je o merama koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine. Konkretno, to je jačanje i širenje međunarodne koalicije za podršku Ukrajini, povećanje vojne i tehničke pomoći našoj zemlji, jačanje sankcionog pritiska na Rusiju, sprovođenje predloga za garantovanje bezbednosti u međunarodnoj areni, aktiviranje strategije nuklearnog odvraćanja Rusije od strane zemalja evroatlantskog prostora, kao i suprotstavljanje hibridnim pretnjama koje izaziva zemlja agresor", navodi se u saopštenju, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading