PUTIN PROŠIRIO RUSIJU: Četiri regiona ujedinjena sa Ruskom Federacijom

Autor:

Svet

30.09.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanično postali deo Rusije.

PUTIN PROŠIRIO RUSIJU: Četiri regiona ujedinjena sa Ruskom Federacijom

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je danas u Moskvi na ceremoniji potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije, a ta dokumenta su bila potpisana sa sve četiri teritorije na kojima je održan referendum – sa Luganskom i Donjeckom Narodnom Republikom, kao i sa Zaporoškom i Hersonskom oblašću.

Putin se na početku govora zahvalio učesnicima specijalne operacije i zatražio minut ćutanja za sve one koji su izgubili živote u njoj.

Uvek ćemo se sećati heroja ruskog proleća, onih koji nisu prihvatili neonacistički puč 2014. godine u Ukrajini. To su vojnici Donbasa, mučenici Odeskog Hatina, dobrovoljci i milicije, civili, žene, starci. 

Kao što znate sproveden je referendum u ove četiri oblasti. I ljudi su saopštili svoju volju. Uveren sam da će federalna vlada podržati uključenje nove četiri oblasti u sastav Rusije, jer je to volja milona ljudi. I to je njihovo pravo, koje se nalazi u prvom poglavlju UN na samoopredeljenje - rekao je ruski predsednik.

Putin je poručio da su svi oni koji žive u ove četiri oblasti od sada "ruski državljani, zauvek".

Pozivamo režim u Kijevu da odmah prekine vatru i rat koji je pokrenuo 2014. - izjavio je on i dodao da "pozivaju Kijev na pregovore, ali neće razgovarati o izboru naroda".

Rusija, kako je Putin naveo, neće izdati narod.

- Definitivno ćemo obnoviti porušene gradove i naselja, škole, muzeje, fabrike. Obnovićemo kompletnu infrastrukturu - poručio je ruski predsednik.

Putin je prokomentarisao i "hibridni rat Zapada protiv Rusije".

Posle raspada SSSR-a Zapad je odlučio da ceo svet mora da se pomiri sa njegovim diktatom. Ali Rusija se opirala, okupila se i zauzela svoje mesto. Zapad proganja činjenica da postoji tako velika zemlja bogata resursima kao Rusija. Oni pokušavaju da učine sve da se neokolonijalni sistem očuva, nastavljajući svoju grabežljivu politiku. Zapad želi da nas vidi ne kao slobodno društvo, već kao gomilu bezdušnih robova. Naša filozofija im je pretnja. Zapad se zalaže za red zasnovan na pravilima. Ko je uopšte video ova pravila, ko se složio? - upitao je predsednik Rusije.

Putin je zatim prokomentarisao i upotrebu nuklearnog oružja.

- SAD su jedina zemlja na svetu koja je dva puta upotrebila nuklearno oružje, uništivši gradove Hirošimu i Nagasaki. Uzgred, napravili su presedan - rekao je.

Ruski predsednik poručuje da je "želja SAD da energetski uništi Evropu pokazana i nedavno uništavanjem severnih gasovoda".

Republika

Foto: Telegram/printscreen/Mash

Svečanost u Kremlju

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto, navodi Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading