NOVA SMRT MLADE ŽENE ZAPALILA IRAN! Ubijena poznata TIKTOKERKA tokom protesta! Porodica očajna, tražili im da kažu da je POGINULA U SAOBRAĆAJKI! (FOTO)

Autor:

Svet

30.09.2022

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hadis Najafi (23) ubijena je na ulici dok je protestovala protiv strogih pravila odevanja žena u Iranu

NOVA SMRT MLADE ŽENE ZAPALILA IRAN! Ubijena poznata TIKTOKERKA tokom protesta! Porodica očajna, tražili im da kažu da je POGINULA U SAOBRAĆAJKI! (FOTO)

Foto: Printskrin/Instagram/HadisNajafi

Ona je treća žrtva iranske verske policije.

Podsetimo, ne jenjavaju protesti širom Irana zemlje podstaknuti smrću mlade Iranke Mahse Amini. Preminula je u bolnici u Teheranu nakon što ju je uhvatila verska policija. Uzrok smrti zasad je nepoznat, ali se pretpostavlja se da je preminula od teških povreda nakon premlaćivanja u policiji.

 

 

Hadis nije bila aktivistkinja, niti je na internetu otvoreno govorila o emancipaciji žena, ali ubijena je u svom rodnom gradu Karaju jer je protestovala i borila se za pravo žena da žive i odevaju se kako žele. Nena smrt produbila je bes i nezadovoljstvo iranskog stanovništva.

Hadis je bila pripadnica iranske Generacije Z, mlada žena koja je odrastala uz internet i društvene mreže. Bila je povezana s ostatkom sveta na način koji njeni roditelji nisu mogli ni zamisliti.

Na TikToku i Instagramu objavljivala je detalje iz privatnog života, a imala je 72 hiljade prijatelja. Volela je objavljivati snimke sebe kako pleše uz najnovije hitove, uključujući pop muziku i iranske pevače. Njeni profili na društvenim mrežama ne bi izgledali neprikladno nigde u nekom normalnom svetu. 

 

 

Radila je kao blagajnica u jednom restoranu i rado je na Instagramu delila modne savete. Snimala je sebe s hidžabom, ali često se fotografisala i bez njega, ali isključivo u četiri zida, nikada u javnosti. Nošenje hidžaba je u Iranu obavezno, bez obzira na veru i nacionalnost.

Protesti traju već 12 dana, a živote je izgubilo nekoliko desetina ljudi. Održavaju se svake večeri od 16. septembra i uprkos međunarodnim pozivima da zaustave represiju prema ljudima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu državi. Uhapšeno je prema podacima od subote više od 700 ljudi.

Žene na protestima pale svoje marame i hidžabe, a na društvenim mrežama dele snimke kako režu svoju kosu. Represija iranskih vlasti prenela se i na internet. Pristup internetu ograničen je u nekoliko pokrajina.

Prije nego što se uputila na protest, ne znajući da će za nju biti fatalan, Hadis je snimila video na kojemu je poručila da veruje u bolju budućnost i poslala ga prijateljima.

- Na kraju, biću sretna... kada se sve promeni - rekla je.

 

 

Sat vremena kasnije, ubijena je. Upucana  je na nekoliko mesta, a njenoj porodici zabranili su da je poseti u bolnici. Nekoliko medicinskih sestara dobronamerno je upozorilo članove njene porodice da odu, jer su smatrali da bi oni mogli biti ugroženi.

- Suprug jedne od sestara ubijene djevojke radi za Basidž, iransku paravojnu formaciju, pa su ga pustili u mrtvačnicu radi identifikacije. Porodici nisu dopustili - otkrio je prijatelj porodice, koja je pristala na zahtev vlasti da njen pokop ne bude javan.

Zauzvrat, dopustili su majci i sestrama da joj vide lice.

Nakon sahrane, sestre Afsoon i Shirin odlučile su da objave njene fotografije i otkriju da je ubijena iako su vlasti tražile da kažu da je nastradala u saobraćajnoj nesreći ili jednostavno - umrla.

Hadis navodno nije jedina ubijena mlada djevojka na protestima. Na društvenim mrežama navodi se brojka od četiri žene, usmrćene u represiji na iranskim ulicama.

Sestra Shiirin objavila je snimak majke koja govori o gubitku kćeri.

 

 

- Moja kći je umrla zbog hidžaba, zbog Mahse Amini. Otišla je na potest i ubili su je, meci su je pogodili u srce, u stomak, u vrat. Imala je povrede na telu, licu - rekla je u suzama.

Potvrdila je da njenoj porodici nije dozvoljeno da je posete u bolnici, gde su vikali na nih.  

- Nisu hteli da nam kažu gde je. Hadis je bila zenica oka moga. Ostavite njene sestre na miru. Strašno se osećamo. I Mahsa je moja kći. Svi ubijeni su moja deca, Hadis je umrla za Mahsu, i nju volim, Hadis se žrtvovala za Mahsu, umrla je za nju.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading