DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZAVRŠILA U ZATVORU: Bivša liderla Mjanmara osuđena na 3 godine robije

Autor:

Svet

29.09.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša liderka Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi osuđena je danas pred mjanmarskim sudom na tri godine zatvora, zbog kršenja zakona o službenim tajnama, rekao je izvor upoznat sa postupkom.

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZAVRŠILA U ZATVORU: Bivša liderla Mjanmara osuđena na 3 godine robije

Foto: Tanjug/AP

Mjanmarski sud je pored Su Ći identičnu kaznu izrekao i njenom nekadašnjem ekonomskom savetniku, australijancu Šonu Turnelu, a oboje optuženih se izjasnilo da nisu krivi po optužbama za kršenje zakona o službenoj tajni, za koje je predviđena maksimalna kazna od 14 godina, preneo je Rojters.

„Osuđeni su na po tri godine, bez teškog rada“, rekao je izvor, koji je odbio da bude identifikovan zbog osetljivosti ovog pitanja.

Su Ći i nekoliko članova njenog ekonomskog tima su među hiljadama uhapšenih otkako je vojska zbacila izabranu vladu u vojnom puču početkom prošle godine, uključujući političare, zakonodavce, birokrate, studente i novinare.

Nobelovka Su Ći već je osuđena na najmanje 23 godine zatvora u odvojenim procesima, uglavnom po optužbama za korupciju, koje je ona negira.

Protivnici vojske kažu da optužbe protiv Su Ći smišljene kako bi je sprečile da se ikada ponovo uključi u politiku.

Portparol hunte nije odgovorio na pozive novinara Rojtersa za komentar.

Hunta insistira da su sudovi u Mjanmaru nezavisni i da oni koji su uhapšeni dobijaju odgovarajući postupak.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading