SUDAR LETELICE DART I ASTEROIDA DIMORFOS! Istorijski prasak u svemiru, NASA misija "spasavanja" Zemlje uspešno okončana! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.09.2022

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje.

SUDAR LETELICE DART I ASTEROIDA DIMORFOS! Istorijski prasak u svemiru, NASA misija "spasavanja" Zemlje uspešno okončana! (VIDEO)

Foto: pixabay.com

Letelica Dart koju je NASA lansirala danas sudarila se večeras direktno sa asteroidom, čime je misija "spasavanja" Zemlje uspešno okončana.

NASA-in Double Asteroid Redirection Test (DART), njihova prva misija testiranja odbrambene tehnologije protiv asteroida i kometa pogodiće testni asteroid kasno sinoć, a sve su posmatrali teleskopi s udaljenosti uključujući novi svemirski teleskop Džejms Veb.

Demonstracija se dogodila na udaljenosti od 11 miliona kilometara, a meta NASA-ine sonde je asteroid Dimorfos. 

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje. Uslov je da se to uradi na vreme, navodi Telegraf.rs.

Misija DART će testirati tu teoriju tako što će udariti u Dimorphos širok 160 metara pri više od 20.000 km/h. Udar bi trebalo da promeni njegovu putanju oko mnogo većeg asteroida zvanog Didimos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading