POLICIJA SVE BRUTALNIJA: Broj žrtava na protestima u Iranu porastao na 57

Autor:

Svet

26.09.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javlja danas Gardijan.

POLICIJA SVE BRUTALNIJA: Broj žrtava na protestima u Iranu porastao na 57

Foto: Tanjug/AP

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Izvori su rekli za Gardijan da je tačan broj poginulih tokom protesta veći.

Grupa "Iran hjuman rajts" sa sedištem u Norveškoj saopštila je sinoć da je u protestima poginulo najmanje 57 osoba, ali da je to teško potvrditi, jer se na internetu informacije o žrtvama pojavljuju rasute po gradovima u kojima su održani protesti.

Na video snimcima se vidi da su demonstranti tokom protekle noći u Teheranu uzvikivali: "Smrt diktatoru".

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je juče da Iran mora "odlučno da se pozabavi sa onima koji narušavaju bezbednost i mir u zemlji".

Raisi je to poručio tokom telefonskog razgovora, u kojem je izrazio saučešće porodici pripadnika bezbednosnih snaga koji je ubijen tokom protesta prošle nedelje.

 

 


Raisi je rekao da provladine demonstracije u Iranu pokazuju u potpunosti moć Islamske republike, a Rojters je preneo da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima, nakon što je 22-godišnja devojka umrla, kako oni tvrde, od posledica mučenja takozvane policije za moral.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading