PUTIN JE NAPRAVIO 5 KLJUČNIH GREŠAKA: Istroričar Predrag Marković o zahuktavanju sukoba u Ukrajini

Autor:

Svet

25.09.2022

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Istoričar Predrag Marković detaljno je analizirao situaciju oko Ukrajine i Rusije.

PUTIN JE NAPRAVIO 5 KLJUČNIH GREŠAKA: Istroričar Predrag Marković o zahuktavanju sukoba u Ukrajini

Foto: youtube.com/TV Prva

Istoričar Predrag Marković rekao je da je rat u Ukrajini jedan neverovatno tragičan rat i da je čak gori od naših ratova devedesetih jer ratuju dva naroda koja nikad nisu ratovala.

"Mi smo sa našom braćom imali razne račune kroz prošlost, pa su to negde različite etape jednog dugog sukoba. Ali Ukrajinci i Rusi nisu nikad ratovali. Napravljeno je nekoliko grešaka koje su skupo koštale i svet i Rusiju a najviše naravno Ukrajinu", rekao je on ovog vikenda u jutarnjem programu na TV Prva.

Prema njegovim rečima postoji nekoliko ključnih grešaka koje su napravljene.

"Prvu grešku je napravio Zapad što je olako obećao Ukrajini članstvo u NATO. To je uplašilo Ruse. Sada Amerikanci kažu da su se šalili, ali Rusima je NATO u Ukrajini najstrašnija pretnja. Drugu grešku je napravio Vladimir Putin koji je potcenio Ukrajinu jer je on u govoru pred rat rekao da je Ukrajina veštačka država i da taj narod jedva čeka da se vrati 'majčici Rusiji'. Ono što je interesantno oni u to stvarno veruju. U odnosu na ogroman broj ljudi i ogromnu vojsku broj civilnih žrtava je mali. Rusi ne udaraju po civilima kao što bi mogli sa tom silom koju poseduju. Treću grešku je opet napravio Putin što nije znao mu vojska ne valja. Potcenili su vojnu sposobnost Ukrajine. Ta ruska vojska ne valja, ima loše rezultate svuda. Četvrtu grešku je napravio Zapad sa sankcijama. Sankcije nikome nisu naštetile. Fidel Kastro je preživeo sankcije na malom karipskom ostrvu. Sankcije su samo homogenizovale Ruse i ojačale su ih u utisku da je zapad neprijatelj Rusije. I peta greška, koja je strašna i koja se nadvila nad svima nama, je stvar koja se čuje na obe strane - idemo do kraja. Šta je to kraj za zapad? Je l’ iko normalan može da poveruje da Rusija može da izgubi?! Rusija se bori za opstanak kao velika sila i niko ne zna šta je u stanju da uradi. Rusija ne sme da izgubi rat. Ne sme da izgubi status velike sile. A mi ne znamo šta je ona spremna da uradi da bi sačuvala taj status", rekao je Marković.

On kaže da su zapadna štampa i mediji u euforiji - sada ćemo da se obračunamo sa Putinom.

"Pa to uopšte nije dobro jer kad se kaže - idemo do kraja - koji je to kraj?! A šta ako ruski medved udari punom snagom što do sada nije bio slučaj? Opstanak njegovog režima i možda same Ruske države zavisi od toga da Putin ne izgubi rat. Zapad je rekao da će podržati Ukrajinu po svaku cenu, što je izuzetno cinično. Amerikanci mogu da se bore do poslednjeg Ukrajinca. Cena za Ukrajinu je strašna. Ukrajinski bratski narod, koji mi nažalost nepravedno ne osećamo tako blisko, je po nekim stvarima bliži nama nego Rusi. Na primer po mentalitetu", rekao je on.

Govoreći o mobilizaciji on kaže da i ovih šest meseci Rusi nisu mobilisali stanovnike Moskve i Peterburga.

"Proporcionalno najveća mobilizacija je Dagestan, Burjatija, Jakutija, Čečeni. Čečeni nemaju nikakav osećaj solidarnosti sa Ukrajincima. Rusi prvo mobilišu te ratničke manjine. Moskvu i Peterburg se ne usuđuju da masovno mobilišu da ne bi doživeli ono što smo mi doživeli devedestih godina, a to je slom mobilizacije", rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ime

25.09.2022 17:13

Iako je od dr. Predraga mnogo je... Koliko ruskih visokih oficira su tipovali ......... sateliti.