MASK ŽELI DA OBEZBEDI IRANU INTERNET: SAD se uključuju u borbu protiv cenzure u ovoj državi

Autor:

Svet

24.09.2022

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranske vlasti uvele ograničenje interneta stanovnicima, kako bi suzbili proteste koji danima traju zbog smrti mlade žene Mahse Amini u policijskom pritvoru. Zbog toga su SAD saopštile da će pomoći Irancima oko pristupa internetu.

MASK ŽELI DA OBEZBEDI IRANU INTERNET: SAD se uključuju u borbu protiv cenzure u ovoj državi

Foto: Printskrin/Tviter

iran

- Pomoći ćemo u obezbeđivanju da iranski narod ne bude izolovan i u mraku - saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken povodom novonastale situacije u Iranu.

Popuštanje kontrole softvera treba da omogući američkim tehnološkim firmama da prošire svoje poslovanje u Iranu, navodi BBC.

Milijarder Ilon Mask napisao na Tviteru da će angažovati svoju kompaniju Starlink, kako bi omogućio internet usluge Iranu, nakon Blinkenovog saopštenja.

Starlink pruža internet usluge preko ogromne mreže satelita i namenjen je korisnicima koji žive u udaljenim oblastima koji ne mogu da dobiju brzi internet.


Ministarstvo finansija SAD je u saopštenju navelo da nastoji da poveća podršku slobodi interneta u Iranu putem ažuriranja generalne licence koja dopušta pristup određenim uslugama, softveru i hardveru nakon što je Teheran 21. septembra ograničio internet.

Saopšteno je da će taj potez pomoći suprotstavljanju pokušaja iranskih vlasti da "nadgledaju i cenzurišu" svoj narod.

Blinken je naglasio da je delimično ublažavanje ograničenja interneta „konkretan korak u pružanju značajne podrške Irancima koji zahtevaju da se poštuju njihova osnovna prava“.

Jasno je, dodao je on, da se iranske vlasti "plaše svog naroda".

Najmanje 35 ljudi poginulo je u najvećim nemirima u Iranu poslednjih godina, a protesti su u petak nastavljeni osmu noć zaredom, dok su skupovi podrške vlastima održani u Teheranu i drugim gradovima.

 


Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, što je izazvalo demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad.

 

Veliki broj žena u znak protesta ošišao je kosu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading