REFERENDUMI NA ISTOKU UKRAJINE: Najveća izlaznost u Donbasu

Autor:

Svet

24.09.2022

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na referendumu u Donjeckoj oblasti izlaznost u petak bila je 23,6 odsto, javlja ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na lokalnog zvaničnika.

REFERENDUMI NA ISTOKU UKRAJINE: Najveća izlaznost u Donbasu

Foto: Tanjug/AP

Više od 20,5 odsto birača sa pravom glasa u regionu Zaporožja i 15 odsto onih u oblasti Herson glasalo je u petak, javila je ruska novinska agencija Interfaks, pozivajući se na lokalne izborne zvaničnike.

"Po našem mišljenju, ovo je dovoljno za prvi dan glasanja", rekla je Marina Zaharova, šef ruske izborne komisije u Hersonu.

Ukrajinski guverner Luganska Serhi Gajdaj rekao je da su u gradu Starobilsku stanovnici pod policijskim časom i primorani da napuste svoje domove kako bi glasali na referendumu.

U gradu Bilovodsku, direktor kompanije je rekao zaposlenima da je glasanje obavezno i da će svako ko odbije da učestvuje biti otpušten, a njihova imena predata službama bezbednosti, rekao je on.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svet da osudi „pseudoreferendume“ koje organizuje Rusija i koji se trenutno održavaju na četiri teritorije koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje invazije.

U svakodnevnom obraćanju naciji, Zelenski je rekao da je uveren da će „svet korektno reagovati na pseudoreferendume“ i da će ih „jasno osuditi“.

U pokrajinama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje od 23. do 27. septembra održavaju se referendumi sa ciljem da se ti delovi Ukrajine pripoje Rusiji. Ona skoro u potpunosti kontroliše Lugansk i Herson, a samo delimično Zaporožje i Donjeck.

Ruski predsednik Vladimir Putin uradio je sličnu stvar još 2014. godine kada je pripojio Krim. A onda je sproveo glasanje koje je osudila međunarodna zajednica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading