Istražna komisija UN objavila: RUSIJA POČINILA RATNE ZLOČINE! U Ukrajini su se desili napadi na civile, mučenje i silovanja

Autor:

Svet

23.09.2022

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je danas da je zaključeno da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, a na osnovu dokaza prikupljenih u četiri regiona te zemlje.

Istražna komisija UN objavila: RUSIJA POČINILA RATNE ZLOČINE! U Ukrajini su se desili napadi na civile, mučenje i silovanja

Foto: Tanjug/AP

- Na osnovu dokaza koje je prikupila, Komisija je zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini - rekao je Moze u Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Njegovo obraćanje usledilo je nakon istraga sprovedenih u Kijevu, Černihovu, Harkovu i Sumiju gde je Komisija posetila 27 mesta i razgovarala sa više od 150 svedoka i žrtava nasilja, navela je britanska agencija.

Nezavisnu komisiju formirao je Savet UN za ljudska prava u martu, povodom navoda o zločinima počinjenim u Ukrajini od 24. februara, kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u toj zemlji.

U izveštaju komisije istaknuto je nekoliko oblasti u kojima su ruske aktivnosti bile posebno štetne, uključujući opšte, neselektivne napade na civilna područja, pogubljenja, mučenja i seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Кomisija je izvestila da ruska „upotreba eksplozivnog oružja sa širokim dejstvom u naseljenim područjima predstavlja izvor ogromne štete i patnje za civile“ i da je niz napada „izvršen bez razlikovanja između civila i boraca“, uključujući i upotreba „kasetne municije ili višenamenskih raketnih sistema i vazdušni udari u naseljenim mestima“, prenosi Blic.

U saopštenju se navodi 16 gradova i naselja u kojima su u toku istrage o egzekucijama, uz "verodostojne navode" o mnogo više slučajeva.

Bilo je „doslednih izveštaja o zlostavljanju i mučenju“ ukrajinskih žrtava, od kojih su neke rekle da su premeštene u pritvorske centre u Rusiji gde su držane nedeljama. Neke žrtve su navodno nestale.

Кomisija je iznela i svedočenja o premlaćivanju, strujnim udarima i prisilnoj golotinji bivših zatočenika u ruskim pritvorskim centrima.

Predsednik Кomisije Mose je takođe rekao da su pronašli dokaze o neodređenom broju ruskih vojnika koji su počinili zločine seksualnog ili rodno zasnovanog nasilja. Starost njihovih žrtava bila je od 4 do 82 godine.

- Кomisija je dokumentovala slučajeve u kojima su deca silovana, mučena i protivzakonito zatočena - navodi se u saopštenju, prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading