EU POOŠTRAVA SANKCIJE RUSIJI! Povećava se i isporuka oružja Kijevu!

Autor:

Svet

22.09.2022

05:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova koji borave u Njujorku na sastanku svetskih čelnika u Ujedinjenim nacijama održali su kasno u sredu vanredni sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

EU POOŠTRAVA SANKCIJE RUSIJI! Povećava se i isporuka oružja Kijevu!

Foto: printskrin

Ministri spoljnih poslova EU složili su se oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina hiljada Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova koji borave u Njujorku na sastanku svetskih čelnika u Ujedinjenim nacijama održali su kasno u sredu vanredni sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

"Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije delova ukrajinskog teritorija i pretnja nuklearnim oružjem.

- Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu - rekao je Borelj novinarima nakon sastanka ministara članica EU.

Nakon što ih je izvestio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, ministri su se složili oko pripreme osmog paketa sankcija koje bi bile usmerene na "relevantnije sektore ruske privrede i nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini", rekao je Borelj. 

Ministri EU održaće će sledeći službeni sastanak sredinom oktobra kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija.

Ministri su se takođe složili da povećaju isporuku oružja Ukrajini. Borelj je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj pomoći, ali je rekao kako veruje da će unutar Unije postojati "jednoglasna" pomoć novim merama.

"Putin pokušava uplaćiti i podeliti Zapad"

Govoreći u intervjuu za Reuters, estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu rekao je da Putin pokušava iplašiti i podeliti Zapad, ali i da su njegove poslednje izjave "prekretnica".

Sastanak u sredu održan je kako bi se naglasilo jedinstvo, brzo krenulo s novim paketom sankcija i finansiranjem evropske mirovne pomoći za povećanje pomoći Ukrajine oružjem, rekao je.

Očuvanje jedinstva među 27 članica za paket sankcija moglo bi se pokazati složenim usred energetske krize koja je pogodila EU. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading