PUTIN NAREDIO MOBILIZACIJU: Poražavajuće, ruski predsednik priznao poraz

Autor:

Svet

21.09.2022

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je delimičnu mobilizaciju. Kako prenosi Sputnik, Ukaz je potpisan.

PUTIN NAREDIO MOBILIZACIJU: Poražavajuće, ruski predsednik priznao poraz

Foto: Tanjug/AP

"Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije", rekao je on.

Putin je danas poručio da je cilj Zapada da oslabi, razjedini i uništi Rusiju.

Ruski lider je podržao održavanje referenduma o pripajanju Rusiji, a koji su tražile vlasti u Donbasu, ali i Hersonu i Zaporožju.

"U pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost", rekao je on.

Putin je poručio da glavni ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini ostaju nepromenjeni. "Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini", rekao je on.

LNR je u potpunosti oslobođena, a DNR delimično, rekao je Putin.

Prema ocenama zapadnih novinara ovo je uvod u eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Bela kuća je odbacila ruske planove da održi referendum o pripajanju Rusiji u okupiranim delovima Ukrajine, navodeći da se Moskva možda odlučila na takav potez kako bi sebi olakšala regrutovanje vojnika u tim oblastima nakon što je pretrpela teške poraze na bojnom polju.

Džejk Saliven, savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, nazvao je najavljene referendume "uvredom za principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog odgovorila je na iznenadnu najavu Rusije o održavanju referenduma o pripajanju Rusiji u četiri okupirana regiona - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu. Podsetimo, to je oko 15 odsto ukupne teritorije Ukrajine.

"Naivne ucene pretnjama i horor pričama o 'referendumima', 'mobilizaciji' onih koji znaju da se bore samo protiv dece i mirnih ljudi... Ovako izgleda strah od poraza. Neprijatelj je u strahu i primitivno manipuliše“, objavio je na Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

"Ukrajina će rešiti ruski problem. Pretnja se može eliminisati samo silom“, dodao je Jermak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
petar

21.09.2022 08:25

Stra je izgubio .