PUTIN ĆE PRE UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE NEGO PRIZNATI PORAZ: Alarmantna analiza britanskog Gardijana

Autor:

Svet

21.09.2022

06:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je samog sebe saterao u ćošak invazijom u Ukrajini i, kako se moglo i očekivati, ruski je lider spreman rizikovati nuklearni rat pre nego da prizna poraz, piše Gardijan.

PUTIN ĆE PRE UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE NEGO PRIZNATI PORAZ: Alarmantna analiza britanskog Gardijana

Foto: Tanjug/AP

Sedam meseci nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju, ruske snage isterane su iz regije Harkov, a ukrajinske snage napreduju u Lugansku i pritiskaju ruske trupe.

Nije nemoguće da Rusija izgubi teritorije koje drži od 2014. ako Putinove snage ne budu u stanju zaustaviti ukrajinsku protivofanzivu.

Ruski plan referenduma je samo ucena

Putin je izdao novu pretnju - održavanjem "referenduma" u regijama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, što bi moglo dovesti do njihovog pripajanja Rusiji početkom sledeće nedelje.

U glavi ruskog vođe to bi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini pretvorilo u obrambeni rat u Rusiji, otvarajući mogućnost pune mobilizacije, objave rata, pa čak i nuklearnog napada.

Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a, jedna od glavnih Putinovih propagandista i lobista za rat, rekla je: "Sudeći prema onome šta se događa i šta će se dogoditi, ova nedelja značiće ili da smo na pragu naše skore pobede ili ćemo biti na pragu nuklearnog rata. Ne vidim nikakvu treću opciju."

Nema sumnje da je ruski plan - održavanje lažnih referenduma za pripajanje ukrajinskih teritorija i pretnja masovnom vojnom eskalacijom samo ucena, piše Guardian. 

"Ili pobjeda ili eskalacija"

Od fenruara je postalo jasno da malo ko zapravo razume dubinu ludila Kremlja oko Ukrajine ili Putinove spremnosti da protraći živote i dobrobit Rusa, kao i vlastitu ostavštinu, da bi nametnuo svoju volju u susednoj Ukrajini.

Strategija Kremlja je prepuna rizika. Nove aneksije mogle bi dodatno potkopati rusku kontrolu nad teritorijima kao što je Krim, zaključuje Gardian koji navodi kako najnovija pretnja možda potvrđuje da su istinite obe naizgled suprotstavljene teze. Prva je da je ovo ultimatum koji je zamišljen kako bi uplašio Ukrajinu i zapadne saveznike čime bi se Rusiju spasilo od poraza, a druga da je to pokazatelj Putinove namere da ide do kraja. 

Čini se kako Putin ne želi deeskalirati situaciju u Ukrajini, zaključuje Gardian i dodaje kako bi prikladniji opis njegov strategije mogao biti: "Ili pobeda ili eskalacija." 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading