POČETAK INFLACIJE U AUSTRIJI? PRAZNI rafovi po austrijskim supermarketima, CENE namirnica otišle u nebesa

Autor:

Svet

20.09.2022

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Austriji se u proteklom periodu beleži značajan rast cena prehrambenih proizvoda i nestala je cenovna razlika između diskonta i supermarketa.

POČETAK INFLACIJE U AUSTRIJI? PRAZNI rafovi po austrijskim supermarketima, CENE namirnica otišle u nebesa

Foto: www.profimedia.rs

U protekle četiri godine su u velikoj meri skočile cene svih proizvoda pre svega iz nižeg cenovnog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cena postaje sve važnije prilikom kupovine.

U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdio je VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine su jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupeli za između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 procenata.

Foto: pixabay.com

Hleb

Najmanji rast cena zabeležen je kod „bio-proizvoda”, gde je iznosio 15 do 17 odsto.

- Upadljiv je bio skok cena pojedinih proizvoda u nižem cenovnom segmentu. Cena biljnih ulja se u poslednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju za čak 144 odsto - konstatovao je VKI.

Udruženje ističe da se rast cena od 50 do 70 odsto beleži i kod hleba, tosta, brašna, testenine, prenosi Tanjug.

Foto: pixabay.com

Skok cena zapažen je i kod testenina

To, ukazuju, važi i za razne zamrznute proizvode i salame.

Foto: pixabay.com

Nagli skok cena suhomesnatih proizvoda

- Ko trenutno želi povoljnije da pazari mora u svakom slučaju porediti cene - savetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Srbin

20.09.2022 21:36

Gotovo je. Zapad je propao, konačno će Amerika i Engleska biti zemlja proleterska! Srbija za dve, najkasnije za tri godine, postaće vodeća sila u Evropi i to u svakom pogledu i u svakom domenu!