Mesto gde se susreću raj i pakao

Autor:

Svet

17.01.2018

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaže se da je vrelo "kao u paklu", a kako i ne bi bilo u sauni gde je oko 90 stepeni, a temperaturu dodatno pojačavaju "bogovi vetra" koji svojim umećem vrtenja peškira samo podgrevaju vrelinu. Ipak, nakon ovakvog tretmana imaćete osećaj kao da ste u raju.

RepublikaFoto: Promo foto

Sauna ima sjajan uticaj na zdravlje! Njena moć u zdravstvenom smislu se ogleda u tome što  omogućava detoksikaciju organizma, pojačanim znojenjem usled visokih temperatura telo se oslobađa toksina, oporavlja i jača kardiovaskularni sistem. Pozitivno deluje na respiratorne organe, osobama koje imaju problem sa disanjem, boavak u sauni može dosta značiti, jer visoke temperature dovode do širenja disajnih kanala i brži protok kiseonika do bronhija. Boravak u sauni predstavlja značajnu pomoć u lečenju stresa, anksioznosti i depresije, pa se često kaže da u sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje. Ovo čarobno mesto eliminiše nakupljeni stres i čini da se opustite i regenerišete.

RepublikaFoto: Promo foto

I ne samo to, boravak u sani čisti i pospešuje ten, dovodi do blistavog tena i mekše kože. Takođe, sagorevaju se kalorije i smanjuju celulit. Dovoljno razloga da se prepustite čarima saune.

Boravak u saunama ne svodi se više samo na puko sedenje u njima, već su se ozbiljni turistički centri potrudili da odu korak dalje i da ponude više, pa se tako u Termama Olimia u slovenačkom Podčetrteku može doživeti nezaboravne trenutake u saunama, od uzivanja u verelom Azijskom program u kom obiluju neverovatni mirisi koji pružaju uživanje, do Alpskog programa sa eteričnim uljem bele jelke, preko milozvučnih taktova tibetnaskih posuda, do zvučne terapije gongom koje teraju i najgore misli i nakupljeni stres.

RepublikaFoto: Promo foto
Tekst potpisa

Najveći utisak, i ujedno najdelotvorniji je program tokom kog se pospešuje znojenje tako što dobro obučeni sauna majstori "barataju" peškirima u rukama i na taj način pospešuju protok vrelog vazduha, koji deluje na pojačano znojenje tela.

Koliko je ovaj program ozbiljan, govori i to što su majstori saune kvalifikovani i osvajali su godinama unazad medalje na međunarodnim takmičenjima u ovoj disciplini. Neverovatno je kako peškiri u njihovom rukama menjaju oblike, od kocke do kruga, a sve u cilju da naprave odličnu atmosferu i dovedu temperaturu do usijanja.

RepublikaFoto: Promo foto

Pre svakog programa na ulazu u saunu se tiska oko 40 ljudi, kako bi zauzeli što bolje pozicije. Imajte na umu da je na najvišim pozicijama najtopliji vazduh, pa je preporuka da se sedne na najnižu tačku.  Ceo tretman  traje 15 minuta, a "bogovi vetra" - kako sebe nazivaju saunski majstori, uspešno vrte po jedan peškir u svakoj ruci, i svojim zadivljujućim umećem izazivaju salve aplauza među posetiocima. U pauzama, majstor na vrelo kamenje stavlja ledene grudve snega, koje u sebi sadrže ekstrakte citrusa ili umirujuće lavande, i nemilosrdno preliva vodom iz drvene kofe, nakon ćega se podiže velika para, koja dodatno pospešuje znojenje.

RepublikaFoto: Promo foto

Potom goste, koji su došli da se dobro oznoje zasapa ledom iz kofe, kako bi ih na tren rashladio. Uz odličnu muziku koja sama navodi svojim ritmom na ples, sauna majstori izvode akrobatske tačke, bacaju ledene kugle o plafon, nakon čega se led raspršti po celoj sauni, zatim potapa suve grančice u kofu sa vodom i poput sveštenika prska goste saune. Nakon prvog kruga (pakla), majstori nude gostima da namažu telo mirisnom kremom koja je izuzetno blagotvorna za kožu, a potom sledi još nekoliko krugova znojenja, nakon čega sleduje osveženje u bazenu s hladnom vodom ili u ledenoj jami, a nakon toga i čaj kako bi se temperature tela ujednačila.

RepublikaFoto: Promo foto

Nakon toga, poželjno je da za potpuno opuštanje odaberete topli đakuzi sa temperaturom vode od 34°C. Potom bi trebalo da usledi odmor i relaksacija u udobnim ležaljkama u sobama za odmor, ili u posebnoj sobi sa vodenim krevetima, gde možete da stavite slušalice i odaberete muziku.

U Termama se održavaju različiti programi u saunama. Na raspolaganju su program sa čudotvornim pilingom od cimeta i čokolade, kojim pospešujete cirkulaciju i odstranjujete sve mrtve ćelije na koži.Tok om programa od citrusa, radi se piling finom solju, začinjenom mirisom limuna. Eterično ulje limuna ima svež i oštar miris, a deluje podsticajno i osvežavajuće.

RepublikaFoto: Promo foto

Ovde postoje još i dva velnes centra "Orhidelija" i "Termalija". Posetioci termi na ulasku dobijaju narukvicu sa čipom sa kojom imaju pristup u sve banjske sadržaje.

Velnes "Orhidelija" nekoliko godina za redom je proglašavan za "naj velnes" u Sloveniji prema oceni stručnog žirija i posetilaca. "Orhidelija" predstavlja praznik za oči, kolaž luksuznih detalja, originalnu arhitektonsku poeziju gde se možete uz prijatnu muziku i igru svetlosti opustiti i prepustiti svojim mislima. U ovom velnesu ćete otkriti tajnu lekovite termalne vode koja krepi, opušta i leči. Možete se opustiti u toploti sauna, uživati u intimi prostrane terase za sunčanje i predati se iskusnim rukama masera, uživati u potpunom opuštanju.

RepublikaFoto: Promo foto
Tekst potpisa

Velnes centar "Termalija" je prava oaza posvećena masažama, aromaterapijama i čarobnom svetu sauna. Uskoro posetioce čeka otvaranje novog, renoviranog dela, gde će biti mnoštvo novih sadržaja sa saunama i bazenima, koji će postati postati moderan centar namenjen prevashodno porodicama sa decom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading