ANALIZA GLASNOGOVORNIKA AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: Ako Putin izgubi rat, Rusija će se raspasti kao nekad Jugoslavija

Autor:

Svet

19.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nameri da obnovi carstvo, ruski lider će izgubiti celu zemlju, kaže Januš Bugajski, glasnogovornik američke administracije.

ANALIZA GLASNOGOVORNIKA AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: Ako Putin izgubi rat, Rusija će se raspasti kao nekad Jugoslavija

Foto: Tanjug/AP

Ako Rusija izgubi rat protiv Ukrajine, sledi joj raspad poput jugoslovenskog devedesetih godina prošlog veka. Ovakav scenario je izvestan jer će Putin, u nameri da obnovi rusko carstvo, sigurno izgubiti i doživeti sudbinu Slobodana Miloševića.

Ovo prognozira Januš Bugajski, politički analitičar i saradnik Fondacije Džejmstaun, tačnije glasnogovornik zvaničnog Vašingtona i jedan od najvažnijih predstavnika "duboke države" i svetskih vladara iz senke. U analizi koja se može smatrati i stavom Amerike, on dodaje da će katastrofalne posledice agresije na Ukrajinu biti okidač da brojne republike ospore centralnu vlast i zatraže otcepljenje.

Takođe, ocenjuje da će slom Rusije biti treća faza imperijalnog kolapsa posle raspada sovjetskog bloka u istočnoj Evropi i razbijanja Sovjetskog Saveza.

- U nadolazećim godinama Ruska Federacija bi mogla da se suoči s ponovljenim ili sovjetskim ili jugoslovenskim raspadom ili nekom kombinacijom to dvoje. Dok bi neke republike mogle da izađu iz Rusije relativno lako, s drugima će sigurno izbiti žestok oružani sukob. Moskva može da pokuša da imitira Srbiju devedesetih mobilizacijom etničkih Rusa da od pobunjenih republika izdvoje etnički homogene regije, ali to će samo ubrzati raspad - kaže Bugajski.

On prognozira da bi otcepljenje mogle da traže čak i regije koje su većinski ruske:

- Oblasti u Sibiru, Uralu i ruskom Dalekom istoku takođe bi imale koristi od suvereniteta i kontrole nad lokalnim resursima, kao što su fosilna goriva, metali i dragoceni minerali koje Moskva sada iskorišćava na kolonijalistički način.

Bugajski podseća da je u vreme raspada Sovjetskog Saveza gotovo polovina pretežno etnički ruskih regija tražilo veću autonomiju, a neke su skrenule prema suverenitetu sličnom nacionalnim republikama.

- Opstanak režima pod Putinovom vlašću temelji se na kombinaciji agresivne spoljne politike, militarizma, antizapadne propagande i rastućeg životnog standarda. Ali neuspeli i skupi rat u Ukrajini produbiće društveno i regionalno nezadovoljstvo bez obzira na propagandu Kremlja - napominje Bugajski.

Republika

Foto: youtube.com/HotNewsRomania

Januš Bugajski

On na kraju zaključuje:

- Od februara 2022, ruska sveobuhvatna invazija na Ukrajinu ubrzala je proces raspada države jer nije uspela da postigne ciljeve Kremlja, a rezultirala je eskalacijom vojnih žrtava i sve štetnijim međunarodnim sankcijama. Iako ruski ustav iz 1993. definiše zemlju kao federaciju, u stvarnosti je to centralizovana neoimperijalna konstrukcija. Ova se država približava kraju režimskog ciklusa u kome status kvo postaje neodrživ.

Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu, za Republiku kaže da su mogući razni scenariji.

- Ruski narod je u stanju da mnogo trpi ako osvaja teritorije. Onog trenutka kada izgube, dolazi do unutrašnje preraspodele moći. Imajmo na umu da su oligarsi Putinovi. Dakle, može doći do tektonskog poremećaja snaga, a Rusija je jedina ne dekolonizovana država na svetu. Srednja Azija klizi u haos, socioekonomski potresi se mogu preneti i na republike unutar Ruske Federacije, naročito ako imamo u vidu da u Ukrajini ratuju najsiromašniji iz nerazvijenih republika. Poraz Rusije značiće poraz ruske vojske, koja drži različite narode pod kontrolom, ali je to dug proces - smatra Obradović.

Slom prognozirao i posle aneksije Krima

Ovaj vrsni poznavalac prilika u jugoistočnoj Evropi još je 2014, posle ruske aneksije Krima, napisao komentar pod naslovom "Putin će pogrešiti", u kome je najavio:

- U nastojanjima da povrati carstvo, ruski predsednik Vladimir Putin će sasvim sigurno pogrešiti. Diktatori često misle da su nepobedivi kada namirišu male uspehe, što je Putin postigao kroz tiho pripajanje Krima. Prenapregnuta Rusija, suočena sa sve većim brojem ekonomskih problema, ne može da podnese produženi sukob sa Zapadom. Da bi osigurala povlačenje Moskve, zapadnjačka strategija mora se zasnivati na tri međusobno povezana pristupa: međunarodnoj izolaciji, podrivanju imperijalnog sistema i destabilizaciji režima.

Borba elita za moć

Dok zemlja klizi prema previranjima, sve više građana će postojeću federalnu vlast smatrati nelegitimnom. Tada je realan scenario koji će zemlju gurnuti prema fragmentaciji, uz žestoku borbu domaćih elita za moć, eskalaciji sukoba između Kremlja i regionalnih vlada i slom centralne kontrole u nekoliko delova zemlje, kaže Bugajski.

NATO da se spremi za dan posle

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Bugajski poziva i NATO da se spremi za raspad Rusije:

- Mora da se pripremi za eventualno prelivanje sukoba ili teritorijalne upade. Imajući to na umu, zapadne vlade trebalo bi da podrže demokratske snage u Moskvi i da tako pokažu da građani Rusije nisu ostali izolovani na svetskoj pozornici. Kako se proces bude odvijao, moraju se razvijati veze s državama u nastajanju i tešnja koordinacija sa svim ruskim susedima koji su direktno pogođeni raspadom imperije.

Graovac: Puste želje još od 19. veka

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost takve prognoze u vezi s Rusijom ocenjuje kao, kako kaže, nečije želje.

- I ranije je bilo govora o tome, od 19. veka pa naovamo i nije uspelo. Iako Rusiji možda ne ide sve po planu, iako bi to možda moglo mnogo brže da se reši, ipak smatram da Rusiju ne treba tek tako potcenjivati jer ona, uprkos svemu, ima moć da se odbrani. Ono na šta se aludira kada je reč o tome, verovatno je unutrašnji puč, što opet ne znam koliko je realno i koliko bi to Rusija sebi dozvolila s obzirom na to da je, smatram, iz prethodna dva puta naučila nešto - ističe Graovac.

Srušiće ga ili tajkuni ili generali

U slučaju da Rusija izgubi rat, realna opcija je da će Putin biti svrgnut s vlasti, ocenjuju diplomatski izvori.

- Njemu je fotelja počela da se ljulja još na početku agresije, kada su se pobunili ruski oligarsi koji su pali pod udar sankcija. Međutim, njih je suzbila konzervativna elita, koja jaše na snovima o obnovi velikog ruskog carstva, ali i ona sada s dozom nepoverenja prati nepovoljan razvoj rata u Ukrajini. Kijevska kontraofanziva probudila je sumnje u Putinove sposobnosti da ispuni postavljene ciljeve. U svakom slučaju, njemu opasnost preti s dve strane: od prozapadno orijentisanih tajkuna, koji bi zbacivanjem lidera vratili stare položaje i privilegije, ali i od militarističke struje u vrhu vlasti, koja ne bi oprostila poraz - ocenjuju analitičari.

Tramp: Zbog Rusije će nestati i Nemačka!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi Nemačka uskoro mogla da prestane da postoji kao država zbog eskalacije energetske krize. Naveo je da je svojevremeno upozorio Angelu Merkel da bi zavisnost Berlina od ruske energije mogla dovesti do "predaje".

Tramp je na skupu svoje stranke govorio i o "žalosnom stanju" u Nemačkoj.

- Ako 72 odsto energije dobijate iz Rusije, evo bele zastave jer ćete se vrlo brzo predati - prepričao je Tramp upozorenje Merkelovoj i dodao da se Nemačka vraća uglju i napušta zelenu agendu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ognjen

19.09.2022 19:02

Poljska budaletina vatikanska diagnoza

Rass

19.09.2022 19:22

Nadam se da ce Indija i Kina zapoceti unutrasnje razbijanje VB i SAD.

Dragan

19.09.2022 20:23

Ha,ha,koje gluposti.Djaba mrzitelji Rusije likujete.Ako ne ide na bojnom polju,slede nuklerarni rat u kojem je Rusija daleko superiornija.Raspad amerike ce prije doci i gradjanski ratovi.