RUSI NEMILOSRDNO GAĐAJU NUKLEARNU ELEKTRANU NA JUGU UKRAJINE: Okolne zgrade RAZORENE, Kremlj ĆUTI o masakru u Izjumu! (FOTO)

Autor:

Svet

19.09.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trupe Kremlja pogodile su elektranu Pivdenukrainsk u Mikolajevskoj oblasti, uz 'snažnu eksploziju' koja se dogodila samo 300 metara od reaktora.

RUSI NEMILOSRDNO GAĐAJU NUKLEARNU ELEKTRANU NA JUGU UKRAJINE: Okolne zgrade RAZORENE, Kremlj ĆUTI o masakru u Izjumu! (FOTO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

U napadu su oštećene zgrade elektrane, obližnja hidroelektrana i dalekovodi.

Tri reaktora u fabrici u Pivdenukrainsku nisu oštećena i rade normalno, saopštila je ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom.

- Trenutno sva tri bloka Pivdenukrainske nuklearne elektrane rade normalno. Na sreću, među osobljem stanice nije bilo povređenih - saopštio je Energoatom.

Stvoren je krater za koji se navodi da je izazvan eksplozijom. 

Komentarišući štrajk u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao: Hteli su ponovo da pucaju, ali su zaboravili šta je nuklearna elektrana. Rusija ugrožava ceo svet. Moramo to zaustaviti pre nego što bude prekasno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine

Nije bilo hitne ruske reakcije na optužbe Ukrajine. Mikolajevska oblast je poslednjih nedelja bila pod stalnim raketnim napadima ruskih snaga.

Još jedna ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju - koja je najveća u Evropi i nalazi se oko 155 milja istočno od lokacije u Mikolajevu - zatvorena je ranije ovog meseca zbog ruskog granatiranja, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za granatiranje fabrike u Zaporožju, koju drže ruske snage, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje. Granatiranjem su oštećene zgrade i prekinuti dalekovodi.

Nuklearni nadzornik UN-a saopštio je ovog vikenda da je jedan od četiri glavna dalekovoda u nuklearnom postrojenju Zaporožje koji drži Rusija popravljen i ponovo snabdeva elektranu strujom iz ukrajinske mreže.

Neki vojni analitičari kažu da bi Rusija mogla da izvede nuklearni incident u Zaporožju, koje drži Rusija, ali njime upravlja ukrajinsko osoblje, kao odgovor na iznenadni kontranapon Ukrajine koji je odbio Putinove ljude.

General američke vojske Mark Mili, pozvao je u nedelju na oprez nakon posete bazi u Poljskoj, pomažući ukrajinskim ratnim naporima.

- Rat trenutno ne ide baš najbolje za Rusiju, tako da je obaveza svih nas da održavamo visoko stanje pripravnosti - rekao je on nakon svog putovanja u bazu, za koju su novinari koji putuju sa njim zamoljeni da ne identifikuju.

Kako gubici na bojnom polju rastu, ruska vojska traži vojnike po ugovoru za ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini i nudi skoro 3.000 dolara mesečno kao podsticaj.

Zelenski je obećao da neće biti odustajanja u borbama za povratak teritorije izgubljene od Rusije, pošto je Kijev rekao da su njegove trupe napredovale do istočne obale reke Oskil, preteći ruskim okupacionim snagama u Donbasu.

Prelazak preko Oskila je još jedna važna prekretnica u ukrajinskoj kontraofanzivi u severoistočnom regionu Harkova, dok ona teče na jug do reke Siverski Donjec, koja prolazi kroz Lugansk, jednu od dve provincije u regionu Donbasa.

Donbas je tradicionalno industrijsko srce Ukrajine koje se sastoji od regiona Donjeck i Lugansk.

Ukrajinske trupe su se ''progurale preko Oskila. Ukrajina od juče kontroliše istočnu obalu'' napisale su ukrajinske oružane snage u Telegramu kasno u nedelju.

Serhij Gajdaj, guverner Luganske oblasti, napisao je na Telegramu: Luganska oblast je odmah pored. Dekokupacija nije daleko. 

Zelenski je obećao da će nastaviti sa pritiskom na Moskvu nakon brzog osvajanja Ukrajine u Harkovu ovog meseca.

- Možda se nekima od vas čini da posle serije pobeda sada imamo svojevrsno zatišje - rekao je on u svom redovnom noćnom obraćanju u nedelju.

Ali neće biti zatišja. Postoji priprema za sledeću seriju, jer Ukrajina mora biti slobodna - dodao je Zelenski.

 Ruska artiljerija tukla je u nedelju gradove i sela širom fronta na istoku i jugu, uključujući civilnu infrastrukturu u gradu Zaporožju, rekli su ukrajinski zvaničnici. Britanija je saopštila da su ruske snage povećale udare na civilnu infrastrukturu nakon neuspeha na bojnom polju i da će verovatno dalje proširiti svoje ciljeve.

- Dok se suočava sa preprekama na linijama fronta, Rusija je verovatno proširila lokacije na koje je spremna da udari u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade - saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Južna komanda Ukrajine je u ponedeljak saopštila da su udari pokrenuti i na radarsku stanicu u blizini Hersona i na pontonski prelaz u blizini Nove Kahovke istočno od Hersona, gde se ukrajinska kontraofanziva fokusirala na uklanjanje mostova preko reka Dnjepar i Inhulec.

Generalštab odbrane Ukrajine saopštio je da su njene snage odbile ruske napade u oblastima Nikolajevka Druga, Vesela Dolina i Bahmut u regionu Donjecka. Kijev je takođe pogodio ''neprijateljske mete'', uključujući protivvazdušnu odbranu i deponije municije u višestrukim udarima, dodaje se.

Zelenski je u subotu rekao da su vlasti pronašle masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tela 17 vojnika u Izijumu, od kojih su neki, kako je rekao, imali tragove mučenja. Stanovnici Izijuma tragaju za mrtvim rođacima na lokaciji šumske grobnice gde su radnici prošle nedelje počeli da ekshumiraju tela.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Masovna grobnica

Ukrajinski zvaničnici saopštili su prošle nedelje da su pronašli 440 tela u šumi blizu Izijuma. Rekli su da su većina poginulih bili civili i da uzroci smrti nisu utvrđeni.

Kremlj nije komentarisao otkriće grobnica, ali je Moskva u prošlosti više puta poricala da je namerno napadala civile ili da je činila zverstva.

Republika

Foto: Profimedia

Ekshumacija tela

U Kozača Lopanu, selu oko 30 milja severno od Harkova i blizu ruske granice, reporter Rojtersa odveden je u bedni podrum sa prostorijama opremljenim gvozdenim rešetkama za koje su zvaničnici rekli da su služili kao improvizovani zatvor tokom okupacije.

Gradonačelnik okruga Vjačeslav Zadorenko rekao je da su te sobe korišćene kao "podrum za mučenje" za zatvaranje civila. Rojters nije uspeo da proveri te naloge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading