ČARLS POTOMAK GROFA DRAKULE: Nova saznanja o poreklu britanskog kralja

Autor:

Svet

17.09.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srodstvo sa Vladom Cepešom vuče preko svoje prabake, kraljice Meri (1867-1953), supruge Džordža Petog.

ČARLS POTOMAK GROFA DRAKULE: Nova saznanja o poreklu britanskog kralja

Foto: commons.wikimedia.org

Da nije bilo svojevremenog angažovanja u kampanji za spas šuma u Transilvaniji, javnost nikada ne bi saznala da je Čarls Treći, novi britanski kralj, u srodstvu sa zloglasnim rumunskim grofom Vladom Cepešom, zvanim Drakula.

Naime, u dokumentarcu "Divlja Karpatija" tadašnji princ od Velsa je rekao:

- Moj rodoslov pokazuje da sam potomak grofa Drakule iz 15. veka, tako da imam razlog da budem zainteresovan za spas ovog područja.

Mediji su krenuli tragom ove izjave, koju su preneli Asošijeted pres i BBC njuz, i utvrdili da je Čarls u srodstvu sa Drakulom preko svoje prabake, kraljice Meri (1867-1953), supruge kralja Džordža Petog. BBC njuz je podsetio na lokalne legende prema kojima je Vlad umakao hleb u krv svojih žrtava, što je tumačeno njegovom žeđu za krvlju, kojom je osnažen vampirski mit o njemu. Ali i povezao s tim da su neki članovi britanske kraljevske porodice zaista patili od porfirije, nedostatka gvožđa, a upravo na tome zasnovan je mit o vampirima.

Republika

Foto: Printskrin/Tanjug/AP

Kralj Čarls

Pošto se ovo oboljenje lečilo nekim krvnim sastojcima, lako ga je povezati s legendama o vampirima, koji preživljavaju hraneći se krvlju drugih osoba. Jeste da je porfirija nasledna, ali ne mora da se ispolji sve do nekog stresnog događaja (zna se, na primer, da je Džordž Treći doživeo veliki udarac kad je čuo da mu je umrla ćerka ljubimica, princeza Amelija; dvorjani su rekli da je danima plakao, ne uspevajući da se pribere, dok stanje nije eskaliralo bolešću).

Zna se i da su članovi britanske aristokratije priređivali raskošne bankete s jelima spremljenim prema najneobičnijim receptima, a u nedavno objavljenoj knjizi "Mumije, kanibali i vampiri" dr Ričarda Saga s Duram univerziteta otkriveno je da su jeli i ljudsko meso, kao i da su monarsi i plemstvo koristili krv i delove ljudskog tela i u svrhu lečenja. Dr Sag tvrdi da su najmanje do kraja 18. veka članovi britanske kraljevske porodice konzumirali krv, ljudske organe i meso. Kraljica Meri Drua i njen ujak kralj Čarls Drugi su, na primer, jeli delove prokuvane ljudske lobanje na samrtnoj postelji.

Kuća okružena vukovima i risovima

Veze sa Transilvanijom motivisale su princa Čarlsa da 2007. kupi kuću staru 150 godina u selu Zalanpatak, koje je, kako tvrde neki istoričari, osnovao jedan od transilvanijskih prinčeva, Čarlsov predak i Drakulin potomak. Tragom saznanja o svom poreklu, prvi put je posetio Transilvaniju 1998. i najpre kupio mali pansion. Kuća kojom sada raspolaže ima pet spavaćih soba i nekoliko kupatila i okružena je sa 37 hektara netaknute prirode, koju naseljavaju samo vukovi, risovi i nekoliko mrkih medveda.

Cepeš žrtva propagande

Mada je u knjizi Brena Stokera prikazan kao krvožedni vampir, austrijska istoričarka Margot Rauh tvrdi da je Cepeš bio žrtva negativne propagande koja je istočnu Evropu trebalo da prikaže kao primitivnu i zaostalu. Ona ne spori da su mnogi Turci završili na kočevima oko njegovog dvorca, a cilj je bio da se zavojevači zastraše i odustanu.

- Nije bio krvožedniji od bilo kog drugog vladara tog doba. Renesansu u Evropi je, na primer, karakterisala i izuzetna nehumanost - kaže Rauhova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

18.09.2022 13:44

Влад Цепеш био је жртва неке врсте данка у крви и био је у Турској озлоглашен због набијања на колац. Није он то измислио, нити је то балкански обичај, већ Османлијски (а они га научили негде у Азији вековима раније).