SPASA NEMA: Američki proizvođači nafte i gasa iz škriljaca izdali UPOZORENJE

Autor:

Svet

16.09.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostavili su Evropu na cedilu, što je od početka krize bila namera.

SPASA NEMA: Američki proizvođači nafte i gasa iz škriljaca izdali UPOZORENJE

Foto: Tanjug/AP

Oni, naime, tvrde da ne mogu u dovoljnoj meri da povećaju proizvodnju kako bi pomogli Evropi da se izbori sa energetskom krizom tokom predstojeće zime, piše Fajnenšel Tajms.

Bez obzira što su cene nafte pale u poslednje vreme, situacija na tržištu može da se promeni početkom decembra kada počne da važi evropski embargo na kupovinu ruske nafte.

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država, Dženet Jelen, upozorila je ove nedelje da stupanje na snagu embarga može da isprovocira skok cena nafte. Stručnjaci pretpostavljaju da bi cene ponovo mogle da porastu preko 100 dolara po barelu, prenosi Sputnjik.

SAD su povećale izvoz nafte i tečnog prirodnog gasa u Evropu, iako predstavnici te ekonomske oblasti ističu da su obimi isporuke u ovom momentu već blizu maksimuma, dok će, istovremeno, proizvodnja nafte u zemlji ove godine biti manja od republičke prognoze okvirno za milion barela dnevno.

Spasa nema

Vil Vanlo, direktor fonda za direktne investicije Quantum Energy Partners, jednog od najvećih investitora u sektoru škriljaca, ocenio je da Sjedinjene Države ne mogu naglo da povećaju proizvodnju. Prema njegovim rečima, trenutni obim proizvodnje je takav kakav je.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nafta

- Spasa nema. Ni kad je u pitanju nafta, ni kad je u pitanju gas - dodao je Vanlo.

Glavni izvršni direktor Pioneer Natural Resources Co. Skot Šefild smatra da američki proizvođači škriljaca neće moći značajno da povećaju proizvodnju.

- Ne pokrećemo nove platforme za bušenje i ne vidim da bi neko drugi to mogao da radi - naglasio je Šefild.

On pretpostavlja da bi cene nafte ove zime mogle da porastu iznad 120 dolara po barelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading