RUSKA ELITA USTALA PROTIV PUTINA: Bliži mu se kraj?

Autor:

Svet

16.09.2022

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Danil Berman pokrenuo peticiju protiv Putina kojoj se priključilo 67 političara.

RUSKA ELITA USTALA PROTIV PUTINA: Bliži mu se kraj?

Foto: Tanjug

Istaknuti advokat za ljudska prava i lokalni političari pridružili onom delu ruske elite koja insistira na tome da Vladimir Putin podnese ostavku zbog rata u Ukrajini.

Berman je poznat po tome što je bio pravni zastupnik ruskog voditelja vesti, koji je držao znak protesta na TV-u uživo.

Ruski advokat je poručio da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini „zapravo gorući rat sa suverenom državom koji mora biti zaustavljen“, a njega je podržalo još desetine političara iz cele Rusije koji su dodali svoja imena u peticiju pozivajući Putina da ode, čime je ukupan broj porastao na 67.


Među njima su Oleg Jegorov iz Samare, Ekaterina Vasiljeva iz Jakutska, Oksana Sergejeva iz Velikog Novgoroda, Nina Beljaeva iz Voronježa, Artjom Kanarev iz Tomska i Olga Podolskaja iz Tule.

Advokat Berman je u oštrom otvorenom pismu Putinu pozvao na izbacivanje ruskog lidera, državnog parlamenta i vlade, prenosi Dejli Mejl.

Republika

Foto: Profimedia

Danil Berman

- Ruske trupe moraju biti povučene iz Ukrajine, a političko rukovodstvo u Moskvi 'raspušteno'. Dalja eskalacija ovog vojnog sukoba mogla bi dovesti do akutne političke krize u zemlji. Nakon građanskog rata, kolapsa Rusije, gubitka njenih teritorija, osiromašenja njenog stanovništva i gubitka njihovog nacionalnog identiteta - istakao je Berman i dodao:

- Svaki apel i radnje bilo koje osobe da se ovaj rat nastavi, uključujući napad na centre odlučivanja u Ukrajini, na kritične infrastrukturne objekte, upotrebu nuklearnog oružja – uključujući i ono malog učinka – i sve slične izjave smatram anti-ljudskim jer ugrožavaju postojanje čovečanstva kao vrste.

Svoj bunt Berman je dodatno izrazio time što je ostavio svoj broj telefona i pozvao vlasti da stupe u kontakt sa njim ukoliko žele da ga uhapse.

- Za pritvaranje, pripremu administrativnog materijala protiv mene i/ili hapšenje, spreman sam da se dobrovoljno pojavim u bilo kojoj istražnoj instituciji ili sudu - rekao je on, prenosi Dejli Mejl.

Više puta je branio klijente optužene za kršenje zakona koji zabranjuju bilo kakvu kritiku vojske.

Lokalna odbornica koja poziva Putina da podnese ostavku, Olga Štackaja iz Moskve, rekla je:

- Nesmenljivost vlasti jedno je od najvećih pošasti u životu. Ako političar nema protivnike, sve se loše završava. To je ono što trenutno vidimo.

U Lomonosovskom okrugu glavnog grada Moskve, više političara je okrivilo Putina za agresiju, vraćanje njegove zemlje u Hladni rat i pretnju svetu nuklearnim oružjem, prenosi Dejli Mejl.

Marina Ovsjanikova je slavno ušla u najgledaniju informativnu emisiju u Rusiji sa posterom na kojem je pisalo:

- Ovde vas lažu i Zaustavite rat!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbenda

16.09.2022 16:19

Kaže ko? Zelenski? Aaaa hahahaha...