PUTIN NIJE POZVAN NA SAHRANU KRALJICE! Oglasio se Kremlj: Ovo je nemoralno i bogohulno!

Autor:

Svet

16.09.2022

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija kaže da je odluka da se Vladimir Putin i druge zvanice ne pozovu na kraljičinu sahranu „duboko nemoralna“ i „blasfemična“.

PUTIN NIJE POZVAN NA SAHRANU KRALJICE! Oglasio se Kremlj: Ovo je nemoralno i bogohulno!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Svet će se okupiti u Londonu u ponedeljak da oda počast britanskom monarhu sa najdužim stažom, ali predstavnici Kremlja su izostavljeni sa liste pozvanih usred tekuće invazije na Ukrajinu.

Ruski šef države nije jedini globalni predstavnik koji je isključen, izostavljeni su i lideri iz Sirije, Venecuele, Avganistana, Belorusije i Mjanmara.

Velika Britanija je snažno podržavala Ukrajinu u ratu koji je u toku i pružila je finansijsku pomoć, pomoć i oružje zemlji od invazije.

The Sun prenosi da je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala situaciju kao "pokušaj da se nacionalna tragedija iskoristi u geopolitičke svrhe".

- Ovaj britanski pokušaj da se iskoristi nacionalna tragedija, koja je dirnula srca miliona ljudi širom sveta, u geopolitičke svrhe za obračun sa našom zemljom vidimo kao duboko nemoralan - navela je Zaharova i dodala:

- Ovo je posebno bogohulno prema sećanju na Elizabetu II.-

Zaharova je dalje rekla da se pokojni monarh nije mešao u politiku i da ne bi trebalo da budu izostavljeni sa liste pozvanih.

Ona je takođe izrazila saučešće britanskom narodu „zbog velikog gubitka koji ih je zadesio”.

Velika Britanija trenutno nema diplomatske odnose sa Sirijom ili Venecuelom, dok je trenutna politička situacija u Avganistanu učinila pozivanje diplomata neodrživim.

Kralj Čarls III će u nedelju u Bakingemskoj palati prirediti prijem za zvanice, gde će se globalni lideri družiti sa članovima kraljevske porodice.

Očekuje se da će neki od onih koji dolete na sahranu posetiti Vestminster Hol gde leži kraljičin kovčeg.

Među prisutnima je i prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

Izvor je za The Sun rekao: „Prisustvo Olene Zelenske je još jedan znak globalne podrške Ukrajini dok je Rusija izolovana. Britanija je jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine.”

Američki predsednik Džo Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron su među najvišim gostima koji su potvrdili svoje prisustvo.

Članovi stranih kraljevskih porodica, uključujući japanske porodice cara Naruhita i carice Masako, španskog kralja Felipea VI i kraljicu Leticiju i belgijskog kralja Filipa i kraljicu Matildu, prisustvovaće državnoj sahrani u Vestminsterskoj opatiji.

Međutim, kineski predsednik Si Đinping šalje zamenika umesto da prisustvuje lično.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading