ŠOK U RUSIJI, PUTINA IZDAJE VOJSKA! Izdato je saopštenje koje ledi krv u žilama! (VIDEO)

Autor:

Svet

14.09.2022

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski vojnici odbijaju da se bore u Ukrajini zbog sve većih gubitaka, saopšteno je sinoć.

ŠOK U RUSIJI, PUTINA IZDAJE VOJSKA! Izdato je saopštenje koje ledi krv u žilama! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Munjevita kontraofanziva Kijeva prošle nedelje gurnula je osvajače ruskog predsednika Vladimira Putina nazad na granicu u delovima severoistoka zemlje, povrativši ogromne delove teritorije izgubljene u ranim danima rata.

Munjeviti napad je primorao ruske trupe da ili masovno pobegnu ili da se predaju, a video snimci na društvenim mrežama navodno prikazuju moskovske vojnike kako leže na putu ispred kijevskih snaga dok „shvataju beznadežnost svoje situacije“, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Takođe je rečeno da je preokret imao veliki uticaj na Putina.

- Nakon saznanja o broju mrtvih (procenjuje se da je do 43.000), ruske trupe odbijaju da se bore na teritoriji Ukrajine, isplate ranjenim okupatorima su obustavljene - rekao je Serhij Haidai, guverner Luganska.

- Vojna komanda Ruske Federacije obustavila je slanje novih, već formiranih jedinica na teritoriju Ukrajine - dodao je on.

Njegove tvrdnje je podržao Institut za rat. Američki istraživački centar saopštio je da su dobici Kijeva u severoistočnom regionu Harkova „možda uticati na volju ili sposobnost ruske vojne komande da blagovremeno koristi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini“.

Američki obaveštajni zvaničnici rekli su Vašington postu da očekuju da će moskovske oružane snage dalje nastaviti povlačenje.

- Rusi su u nevolji - rekao je jedan izvor - Njihove slabosti su razotkrivene i nemaju velike rezerve ljudstva ili opreme.-

 

 

Drugi visoki zapadni zvaničnik rekao je da je „prerano reći“ da li su dobici koje je ostvarila Ukrajina predstavljali „prekretnicu“ u šest mesec rata.

- Ali to je trenutak koji ima moć i u pogledu operacija i psihologije. To je upravo ono što Ukrajincima trenutno treba. Potreban im je taj uspeh, i potrebna im je ta pobednička priča. Ja bih to opisao kao postizanje gola pre poluvremena - rekao je zvaničnik.

Sinoć je predsednik Vladimir Zelenski rekao da Ukrajina ima punu kontrolu nad više od 1.500 kvadratnih milja ponovo osvojene teritorije i da stabilizuje još jednu oblast iste veličine. U ponedeljak je rekao da je Ukrajina ponovo zauzela više od 2.000 kvadratnih milja u svojoj nedavnoj kontraofanzivi.

Ukrajinski zvaničnici su, međutim, rekli da je važno napraviti razliku između zauzimanja teritorije i obezbeđivanja da je potpuno bezbedna.

Kijev je saopštio da je vojska juče preuzela kontrolu nad Vovčanskom – gradom samo dve milje od granice i koji je bio pod okupacijom od februara.

Širom Harkova, ukrajinski vojnici obeležili su svoje pobede paljenjem ruskih zastava. Oni su pregledali ostatke napuštenih i ugljenisanih neprijateljskih tenkova, dok su braća po oružju pomagala ranjenicima da se pridruže proslavi.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

 

U Londonu je Ministarstvo odbrane, na svom dnevnom brifingu, saopštilo da je poraz ukrajinskih oružanih snaga „teško degradirao“ jednu od najprestižnijih tenkovskih jedinica Rusije. Obnova Prve gardijske tenkovske armije mogla bi potrajati godinama, rekli su zvaničnici. Jedinica je „bila jedna od najprestižnijih ruskih armija, dodeljena za odbranu Moskve, i nameravala je da vodi kontranapade u slučaju rata sa NATO-om“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Sada raste neslaganje u Moskvi. Jedan od Putinovih poslanika Mihail Šeremet dodao je svoj glas kritikama vojnih eksperata pozivajući moćnika Kremlja da počne da regrutuje trupe u rat. „Bez pune mobilizacije, prelaska na vojnu osnovu, uključujući i ekonomiju, nećemo postići odgovarajuće rezultate“, rekao je on.

A skoro 50 regionalnih političara potpisalo je peticiju pozivajući svog lidera da podnese ostavku zbog svoje promašene kampanje u Ukrajini.

Ukrajina je juče kritikovala Berlin zbog neuspeha da isporuči tenkove Leopard i borbena vozila Marder uprkos ponovljenim molbama Kijeva. Tvrdi se da je kancelar Olaf Šolc više puta prekršio obećanja o oružju, piše Dejli mejl.

- Ni jedan racionalan argument zašto se ovo oružje ne može nabaviti, samo apstraktni strahovi i izgovori - rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Nikola

14.09.2022 09:38

samo da je ovo tačno...

Goran

14.09.2022 13:17

Jes pismo i napisano, svaka cast ko je pisac.

Amazing

14.09.2022 14:37

Lele, rusi u rasulu, sad je prilika Nato snagama da potuku Ruse do kolena. Da li je ovo moguće????

Rusofil

14.09.2022 20:39

Pozivajući se na Bajdenove izvore. Američko fabrikovanje laži.