ZELENSKI KRENUO U ŽESTOKU OFANZIVU: Rusi beže preko granice - Ukrajina pregovara sa MMF

Autor:

Svet

13.09.2022

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca.

ZELENSKI KRENUO U ŽESTOKU OFANZIVU: Rusi beže preko granice - Ukrajina pregovara sa MMF

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski predsednik Ukrajine

"Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Dodao je da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

Blinken: Još je prerano za predvidjeti ishod

Govoreći u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su ukrajinske snage postigle "značajan napredak" u svojoj ofanzivi, ali je dodao da je prerano prognozirati ishod.

"Rusi drže vrlo značajne snage u Ukrajini, kao i opremu, oružje i municiju. Oni nastavljaju koristiti to neselektivno ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture kao što smo videli", rekao je Blinken.

Pregovori sa MMF

Predsednik Ukrajine Zelenski danas će razgovarati s direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom. Do razgovora dolazi dok Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na globalnog zajmodavca za punim programom finansiranja.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da traže program MMF-a vredan čak 15 do 20 milijardi dolara, iako se smatra da je malo verovatno da će tako veliki iznos dobiti odobrenje MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a je na neformalnoj sednici u ponedeljak raspravljao o planu koji bi Ukrajini mogao ponuditi 1.4 milijarde dolara hitne pomoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading