TRAMPOVI ADVOKATI PROTIV ISTRAGE POVERLJIVIH FAJLOVA: Bivši predsednik SAD "pod lupom" zbog zadržavanja vladinih dokumenata

Autor:

Svet

12.09.2022

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokati bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kažu da se protive zahtevu Ministarstva pravde da nastavi sa pregledom poverljivih dokumenata koje je FBI uzeo sa njegovog imanja na Floridi prošlog meseca.

TRAMPOVI ADVOKATI PROTIV ISTRAGE POVERLJIVIH FAJLOVA: Bivši predsednik SAD "pod lupom" zbog zadržavanja vladinih dokumenata

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i dalje izaziva kontroverze u SAD

U sudskom podnesku, advokati nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa su takođe tražili od američkog okružnog sudije Ajlin Kenon da zahteva od nezavisnog arbitra, zvanog specijalni upravnik, da uključi oko 100 dokumenata sa klasifikacijskim oznakama u pregled više od 11.000 zapisa pronađenih tokom avgustovske pretrage koju je odobrio sud na imanju gospodina Trampa Mar-a-Lago u Palm Biču.

Tramp je pod istragom zbog zadržavanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao visoko poverljivi, u Mar-a-Lagu nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Vlada takođe istražuje moguće ometanje istrage.

Njegovi advokati u podnesku su rekli da Tramp osporava tvrdnju Ministarstva pravde da je 100 dotičnih zapisa poverljivo, i podsetili su gospođu Kenon da predsednik generalno ima široka ovlašćenja da skine tajnost sa zapisa, prenosi ABC.

Međutim, prestali su da nagoveštavaju da je gospodin Tramp skinuo tajnost sa dokumenata - tvrdnju koju je izneo na društvenim mrežama, ali ne i u bilo kom zvaničnom sudskom podnesku.

- I dalje postoji neslaganje oko klasifikacijskog statusa dokumenata. Stav vlade stoga pretpostavlja činjenicu koja još nije utvrđena. Ako gospođa Kenon odluči da Ministarstvo pravde ne može da nastavi da se oslanja na poverljive materijale za svoju krivičnu istragu ili insistira na tome da dozvoli specijalnom majstoru da ih pregleda, tužioci su zapretili da će se žaliti 11. američkom okružnom apelacionom sudu u Atlanti. U suštini spora oko skladištenja dokumenata koji je izmakao kontroli, vlada pogrešno nastoji da kriminalizuje posedovanje 45. predsednika njegovih predsedničkih i ličnih dosijea - napisali su Trampovi advokati, prenosi ABC.

Republika

Foto: pixabay.com

FBI istražuje bivšeg američkog predsednika

Advokati smatraju da vlada ne bi trebalo da dozvoli da se preskoči proces i da se krene direktno ka unapred određenom zaključku.

Istraga o dokumentima jedna je od nekoliko federalnih i državnih istraga sa kojima se Tramp suočava tokom svog vremena na funkciji i privatnom poslovanju. 

ODMAH PODNELI TUŽBU

Otprilike dve nedelje nakon što je FBI pretresao kuću gospodina Trampa, njegovi advokati su podneli građansku tužbu zahtevajući imenovanje specijalnog majstora koji će pregledati zaplenjenu dokumentaciju za materijale koji bi mogli biti pokriveni privilegijom advokata i klijenta ili izvršne privilegije - pravnom doktrinom koja može zaštititi neke predsedničke evidencije od obelodanjivanja.

Ministarstvo pravde protivilo se imenovanju specijalnog upravnika koji će pregledati evidenciju o zahtevima izvršne vlasti, rekavši da evidencija ne pripada bivšem predsedniku, prenosi ABC.

Gospođu Kenon je Tramp imenovao 2020. godine, samo nekoliko meseci pre nego što je napustio funkciju.

Ako specijalni majstor odluči da je neki od materijala pokriven Trampovim privilegijama, to bi moglo omesti vladinu istragu. Obe strane su predložile svoju listu od dva moguća kandidata.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading