ŠTA POSLE SMRTI KRALJICE ELIZABETE II? Sve ovo će morati da se promeni u Velikoj Britaniji!

Autor:

Svet

09.09.2022

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon kraljičine smrti, svakodnevne stvari, policijske uniforme, pa čak i nacionalna himna su spremne za promene - neke stupaju na snagu odmah, a druge u narednim mesecima i godinama.

ŠTA POSLE SMRTI KRALJICE ELIZABETE II? Sve ovo će morati da se promeni u Velikoj Britaniji!

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II je vladala više od 70 godina i većina ljudi nikada nije poznavala nikog drugog na tronu. Od kada je postala monarh 1952. godine, njen lik i šifra su deo svakodnevnog života - iscrtani na svemu, od gotovine do marakica.

Ali nakon njene smrti u 96. godini i proglašenja novog kralja, Velika Britanija će pretrpeti mnogo promena, ne samo u svakodnevnim stvarima.

Neke stvari će morati da se ažuriraju kako bi se pominjalo da je kralj na prestolu, a ne kraljica. 

Gotovina i kovanice

U Velikoj Britaniji, sve novčanice i novčići prikazuju lice kraljice - ali sada nakon njene smrti, novi novčići i gotovina će biti stvoreni sa licem kralja.

Planovi za to postoje već duže vreme i nova gotovina će se proizvoditi i distribuirati u opšti opticaj, a stari novac će se postepeno ukidati.

Smatra se da će novac sa kraljičinim likom još neko vreme ostati zakonsko sredstvo plaćanja - sa datumom koji će na kraju biti određen za budućnost kada se više neće moći koristiti.

Međutim, to nije samo u Velikoj Britaniji, gde se kraljičino lice koristi na valuti. Takođe se koristi u zemljama, kao što su Kanada, Australija i Novi Zeland - a i one će na kraju ukinuti gotovinu sa njenim likom.

Poštanske markice

Markice, slično kao i sa gotovinom, takođe prikazuju sliku kraljice i ponovo će morati da se naprave nove sa likom kralja.

One koje imaju sliku kraljice će se postepeno ukidati.

Poštanski sandučići

Širom Velike Britanije, osim u Škotskoj, većina poštanskih sandučića ima ovu šifru EIIR što je označavalo Elizabeta II Regina (Regina u latinskim jezicima znači kraljica, rex znači kralj).

Iako nije praksa da se poštanski sandučići menjaju, svi novi napravljeni će verovatno imati šifru koju je izabrao novi kralj.

Uniforme

Kraljičin šifra se pojavljuje na mnogim uniformama u Velikoj Britaniji, uključujući one koje nose policajci i vojska.

Ove uniforme će se verovatno vremenom ažurirati novom kraljevom šifrom.

Pasoši

U britanskim pasošima do sada je pisalo:„Državni sekretar Njenog Britanskog Veličanstva zahteva i zahteva u ime Njenog Veličanstva sve one kojih se tiče da dozvole nosiocu da slobodno prolaze bez dozvole ili smetnje i da priušte nosiocu takvu pomoć i zaštitu koja može biti neophodna.

Stoga će novi izdati pasoši biti prilagođeni, lična zamenica biće zamenjena u skaldu sa novim kraljem.

Međutim, verovatno je da će pasoši morati da se ažuriraju tek kada isteknu.

Nacionalna himna

Sada je kraljica umrla, nacionalna himna više neće biti Bože, čuvaj kraljicu.

Vratiće se na verziju za muškog monarha, a to je Bože, sačuvaj kralja, sa zamenicama unutar promenjenom u mušku verziju.

Ova verzija državne himne poslednji put je korišćena 1952. godine kada je Džordž VI bio na prestolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading