KRALJICA POSEDOVALA NAJVEĆI DIJAMANT NA SVETU! "Velika zvezda Afrike" vredi čitavo bogatstvo!

Autor:

Svet

09.09.2022

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraljica Elizabeta II umrla je u četvrtak u Balmoral zamku u Škotskoj nakon što je kraljevska porodica saopštila da je njeno stanje zabrinjavajuće.

KRALJICA POSEDOVALA NAJVEĆI DIJAMANT NA SVETU! "Velika zvezda Afrike" vredi čitavo bogatstvo!

Foto: Printscreen/Twitter/Africa_Archives

Kraljica Elizabeta II

Malo poznata činjenica o njenom životu je i da je posedovala najveći čisti dijamant na svetu. 

Dijamant Kulinan je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi i nazvan je po predsedniku rudnika u kome je pronađen. 

Prvenstveno je prodat južnoafričkoj koloniji Transval za 194.000 dolara, a zatim poklonjen kralju Edvardu VII za rođendan 1907. godine i tako je dragulj ostao u kraljevskoj porodici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Po savetu stručnjaka, Edvard VII je angažovao kompaniju Ascher u Amsterdamu da iseče kamen. Ovaj posao je pripao Džozefu Ašeru koji je pokušao da napravi rez od 6,5 mm, ali je slomio oštricu alata. Ašer je tada morao da napravi jači alat da obavi posao i sledeće nedelje ga je uspešno podelio na dva dela, težine 1.977 karata i 1.040 karata.

Od ovoga, dijamant je na kraju poliran i isečen da bi se stvorilo devet glavnih kamena, 96 manjih dijamanata i količina uglačanih rezova ili onoga što je poznato kao krajevi. Od glavnog kamena, Kulinan I je i dalje najveći polirani beli dijamant na svetu, težak 530,20 karata i nalazi se na vrhu kraljičine krune, dok je Kulinan II, težak 317,40 karata, postavljen na pročelju carske države. 

Delovi Kulinan dijamanta od 3.106 karata, najvećeg ikad pronađenog, isečen za krunske dragulje, prodati su na aukciji 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boban

10.09.2022 06:55

Kolonizatori,pljackasi,ubice, englezi