ŠTA JE "GRAVITOFOBIJA": Amerikanka ne može duže od tri minuta da bude u stojećem položaju!

Autor:

Svet

04.09.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alergija na gravitaciju je neobična bolest sa kojom živi Amerikanka Lindsi Džonson i zbog koje većinu svog vremena mora da provodi u horizontalnom položaju.

ŠTA JE "GRAVITOFOBIJA": Amerikanka ne može duže od tri minuta da bude u stojećem položaju!

Foto: Youtube printscreen

Iscpljujuće nesvestice koje slede jedna za drugom simptom su neobične bolesti - alergije na gravitaciju, koju ima 28-godišnjakinja iz Bangora u američkoj državi Mejn, Lindsi Džonson.

Naime, ova devojka, koja je nekada vodila aktivan način života, sada nije u stanju da ustane na duže od tri minuta, a da se ne onesvesti.

U velikoj meri oslanja se na pomoć muža, koji je zadužen za obavljanje osnovnih zadataka, poput odlaska u nabavku, kuvanja, spremanja kuće, dok Džonsonova leži 23 sata u krevetu svakog dana.

Jedina aktivnost joj je što nakratko ustaje da bi se istuširala, što takođe mora da uradi sedeći. Kada ima loš dan, prema pisanju Daily Mail, Džonsonova može da se onesvesti i do 10 puta dnevno.

SINDROM POSTURALNE TAHIKARDIJE

Nakon godina i godina u kojima je provela tragajući za dijagnozom koja će razjasniti zbog čega nije u stanju da stoji, Lindsi je uspela da otkrije uzrok.

Sindrom posturalne tahikardije (PoTS), bolest je koja utiče na abnormalno ubrzanje otkucaja srca, to ubrzanje izazvano je stajanjem ili sedenjem.

Rezultat je vvrtoglavica ili nesvestica, a ovo oboljenje ima nekoliko različitih oblika.

Kada ustanemo, gravitacija prirodno povlači deo naše krvi na stomak, ruke i stopala. Telo automatski dogovori tako što kompenzuje ovu promenu blagim povećanjem otkucaja srca kako bi se održao normalan protok krvi. Međutim, kod onih koji pate od PoTS-a, broj otkucaja srca se ubrzano poveća poveća kao odgovor na iznenadnu promenu krvnog pritiska, što dovodi do mučnine, vrtoglavice i nesvestice, piše Telegraf.

Iako tehnički nije alergija, što je preterana reakcija imunog sistema organizma na određenu supstancu, oni koji pate od ovog poremećaja ga tako nazivaju.

- Alergična sam na gravitaciju — zvuči ludo, ali je istina. Ne mogu da ustanem duže od tri minuta, a da ne osetim nesvesticu, da mi je muka ili da se ne onesvestim. Ceo dan sam u krevetu — do 23 sata dnevno - izjavila je Džonsonova koja je počela da pati od bolova u stomaku i leđima još u oktobru 2015.

Ona je iz medicinskih razloga otpuštena iz američke mornarice u maju 2018. nakon što su se njeni simptomi postali sve teži, a lekari nisu mogli da pronađu izvor njenog stanja. Kasnije te godine bol se pogoršao i počela je redovno da povraća.

- Bilo je tako loše da sam vrištala od bolova - opisala je svoje stanje, dok lekari nisu bili ništa bliži tome da joj daju bilo kakve odgovore šta joj se dešava. Čak su u jednom trenutku pripisali njene simptome napadima anksioznosti.

SVUDA PADALA U NESVEST

Njeno stanje se dodatno pogoršalo nakon što se onesvestila u bolničkom liftu u oktobru 2020.

- Svuda sam padala u nesvest, dok sam kupovala u  u supermarketu, na ulici, u teretani. Jednom sam se čak onesvestila nakon što je moj pas zalajao - priča ova nesretna žena.

Konačno, u februaru ove godine, lekar joj je preporučio da preduzme tilt-test posebno za PoTS. Ovaj test uključuje ležanje u specijalno dizajniranom stolu koji se postepeno naginje sve dok se osoba ne nađe u uspravnom položaju, dok joj lekari mere puls. PoTS se dijagnostikuje kada se broj otkucaja srca poveća za 30 otkucaja u minuti iznad normalnog nivoa mirovanja za tu osobu u periodu od oko 30 sekundi, uz simptome kao što su vrtoglavica ili nesvestica

Džonsonova se danas potpuno oslanja na svog muža Džejmsa kao svog negovatelja:

- Nikada nisam mislila da ću sa 28 godina morati da koristim stolicu za tuširanje. Ne mogu više da napustim  kuću. Ne postoji lek, ali sam tako zahvalan Džejmsu i što sam konačno saznala šta nije u redu sa mnom.

BETA BLOKATORIMA SMANJUJE OTKUCAJE

Beta blokatori su lekovi koje Lindzi uz ima kako bi smanjila broj otkucaja srca i pomažu joj da smanji nesvestice sa 10 na tri putza dnevno.

Međutim, bolest i dalje kontroliše njen život, budući da nije sposobna čak ni da se istušira i opere, a da joj muž ne pomogne tom prilikom.

PoTS je teško dijagnostikovati zbog niza simptoma koji se mogu pripisati drugim stanjima. Ovi simptomi uključuju nesvesticu, „moždanu maglu“, glavobolje, loš san, mučninu i bol u grudima. Šta izaziva PoTS nije poznato, ali se može razviti kod ljudi u tinejdžerskim godinama ili nakon teške bolesti, traumatske povrede ili trudnoće. Drugi uzroci uključuju stanja kao što su rak, dijabetes, trovanje alkoholom ili metalima, piše Telegraf.

Iako svako može da razvije PoTS, on se uglavnom dijagnostikuje kod devojaka i žena između 15 i 50 godina.

Ne postoji lek, ali ovo stanje može da se kontroliše sa promenama u načinu života koje utiču na krvni pritisak, kao što je izbegavanje kofeina i alkohola i putem lekova.

Ponekad stanje prolazi samo od sebe, ali uglavnom u slučajevima koji su se razvili kod tinejdžera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading