ZAKUVAVA SE! Oštre pretnje Kine Americi zbog Tajvana!

Autor:

Svet

03.09.2022

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija predsednika SAD objavila je ranije da prodaje oružje Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardi dolara!

ZAKUVAVA SE! Oštre pretnje Kine Americi zbog Tajvana!

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Kineske vlasti su spremne da preduzmu odlučne kontramere zbog američkih planova da prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardu dolara Tajvanu, rekao je portparol kineske ambasade Liu Penđu za TASS. Komentarišući saopštenje Pentagona u petak, zvaničnik je pozvao američku stranu "da poštuje svoju posvećenost, iskreno se pridržava principa jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD", prenosi TASS.

- Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere u svetlu razvoja situacije - rekao je kineski diplomata. 

Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da "zaustavi prodaju oružja i vojne interakcije sa Tajvanom i odmah opozove relevantnu prodaju oružja Tajvanu, kako to ne bi nanelo više štete odnosima Kine i SAD i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza".

Podsetimo, administracija Sjedinjenih Država objavila je u petak tri ugovora o prodaji oružja i tehničkih usluga Tajvanu ukupne vrednosti 1,1 milijardu dolara, uključujući opremu i logističku podršku za tajvanske radarske stanice, 60 protivbrodskih raketa AGM-84L Harpun Block II, četiri ATM-84L- 1 projektil Harpun Block II i 100 AIM-9Ks Block II Sidevinder taktičkih projektila. Administracija je već obavestila Kongres o tom potezu. Zakonodavno telo sada ima 30 dana da ispita te sporazume i da svoje odobrenje, prenosi Mondo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading