RAT ZA TAJVAN POČINJE NA JESEN?! Amerika sprema veliku isporuku arsenala Tajpeju: VREDNOST 1,1 MILIJARDA!

Autor:

Svet

31.08.2022

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija predsednika Džoa Bajdena zatražiće od Kongresa odobrenje za prodaju oružja u vrednosti od 1,1 milijardu dolara ostrvu koje Kina smatra svojim.

RAT ZA TAJVAN POČINJE NA JESEN?! Amerika sprema veliku isporuku arsenala Tajpeju: VREDNOST 1,1 MILIJARDA!

Foto: Tanjug/AP

Napeta situacija oko Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, mogla bi da preraste u rat već ove jeseni ukoliko Američki kongres odobri zahtev administracije predsednika Džoa Bajdena za prodaju oružja Tajpeju u vrednosti od 1,1 milijardu dolara.

Američki sajt Politiko objavio je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da se u okviru arsenala koji Bajden želi da isporuči tajvanskim oružanim snagama nalazi 60 protivbrodskih raketa AGM-84L harpun blok II u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 taktičkih raketa AIM-9X blok II sajdvinder, koje koštaju 85,6 miliona dolara, kao i 655,4 miliona dolara vredno produženje ugovora po kojem američka vojska izvodi izviđanja radarom za potrebe Tajvana.

Navodi se da će rakete sajdvinder biti postavljene kao naoružanje na tajvanskim borbenim avionima F-16 američke proizvodnje.

Politiko je preneo navode tri izvora, koji su zahtevali anonimnost zbog osetljivosti ovog pitanja, da bi fokus trebalo da bude na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka umesto razvijanja novih sistema i sposobnosti koje bi verovatno rasplamsale već usijane tenzije s Kinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Tajvanske oružane snage su dobro opremljene, ali su neuporedivo manje od kineskih.

Po raketama koje su uključene u ovaj Bajdenov paket vidi se da im je namena odbijanje udara s mora i iz vazduha koje Narodnooslobodilačka vojska Kine uvežbava u Tajvanskom moru još od posete ostrvu Nensi Pelosi, predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa, ranije ovog meseca.

Peking je organizovao do sada nezabeležene vežbe na moru i vazduhu u znak protesta zbog te posete, nakon čega su tenzije porasle na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Američki političari su u još tri navrata posećivali Tajvan nakon odlaska Pelosijeve, a poslednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn.

Kina poručuje da separatističke snage Tajvana i SAD odbijanjem suvereniteta Kine nad ostrvom stvaraju nestabilnost na tom području.

Šta je u Bajdenovom paketu

- 60 protivbrodskih raketa AGM-84L harpun blok II u vrednosti od 355 miliona dolara
- 100 taktičkih raketa AIM-9X blok II sajdvinder, koje koštaju 85,6 miliona dolara
- 655,4 miliona dolara vredno produženje ugovora po kojem američka vojska izvodi izviđanja radarom za potrebe Tajvana

I guverner Arizone posetio Tajvan

Dag Dusi, guverner američke savezne države Arizone, stigao je juče u dvodnevnu posetu Tajvanu.

Ovaj republikanac je još jedan od američkih zvaničnika koji ovog meseca posećuju ostrvo, prkoseći pritiscima Kine da se takve posete ne događaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading