PUTIN IZJAVIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI GORBAČOVA! Nižu se reacije svetskih lidera

Autor:

Svet

31.08.2022

05:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik izrazio je najdublju žalost zbog smrti bivšeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, objavio je Kremlj u utorak uveče, kada i drugi svetski čelnici odaju počast čoveku koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu gvozdene zavese, javljaju agencije.

PUTIN IZJAVIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI GORBAČOVA! Nižu se reacije svetskih lidera

Foto: youtube.com/BBC News

- Vladimir Putin izražava svoju najdublju žalost nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati telegraf saučešća (njegovoj) porodici i bližnjima - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Poslednji sovjetski čelnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u Moskvi u utorak u 92. godini nakon duge bolesti, objavile su ruske agencije.

Nižu se reakcije svetskih lidera

Glavni poverenik UN-a izrazio je "duboku tugu" i nazvao Gorbačova "jedinstvenim državnikom koji je promijenio tijek povijesti".

- Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi podstaknuo da se na miran način okonča hladni rat - rekao je u saopštenju Antonio Gutereš. 

Dodao je da je "svijet izgubio velikog svetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira." 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen odala je počast Gorbačovu, nazvavši ga "vođom koji je bio dostojan poverenja i poštovan".

Posljednji sovjetski čelnik "odigrao je ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu gvozdebe zavese. Otvorio je put slobodnoj Evropi. To je nasljeđe koje nećemo zaboraviti. R.I.P. Mihail Gorbačov", napisala je na Tviteru.

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio je Gorbačovu na "angažmanu za mir u Europi".

Nazvao ga je "čovekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Evropi promenio našu zajedničku istoriju".

Britanski premijer u odlasku Boris Džonson pozdravio je njegovu "hrabrost i integritet". Rekao je da je njegova "neumorna predanost" primer danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

- Jako me ražalostila vest o Gorbačovljevoj smrti. Uvek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju hladnog rata - napisao je Džonson na Tviteru.

- U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primer za sve nas - dodao je Džonson, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading