STRUJA IM SKUPLJA I DO PET PUTA! Italijanski trgovci i ugostitelji lepe račune po izlozima! Vape za pomoć!

Autor:

Svet

30.08.2022

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Italiji je, kada je reč o računima za struju i gas, dramatična.

STRUJA IM SKUPLJA I DO PET PUTA! Italijanski trgovci i ugostitelji lepe račune po izlozima! Vape za pomoć!

Foto: printskrin/RTS

Cene su od prošle jeseni počele da se uvećavaju, a danas su računi tri do pet puta veći nego pre godinu dana. Restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima preostaju samo dve opcije – zatvaranje ili drastično povećanje cena.

O tome koliko su drastična uvećanja cena električne energije i gasa svedoče ogromni računi sa kojima se suočavaju građani, ugostiteljski objekti i sve ostale komercijalne aktivnosti. Računi su u izlozima.

- Računi za ovu godinu u komercijalnom sektoru iznose 33 milijarde evra, dok su prošle godine bili 11 milijardi. To pogađa uslužne delatnosti koje su već trpele u godini pandemije koja je anulirala zaradu i nivo zaposlenosti. Mnogi su zatvorili ili su se dodatno zadužili. Mi tražimo intervenciju Vlade kada je u pitanju javni doprinos koji je sada 15 odsto – ukoliko rast troškova energije premaši 30 procenata - rekao je predsednik Konfederacije preduzeća i ugostitelja za Lombardiju Lino Stopani.

Prema njegovim rečima, cena mora da se poveća jer u suprotnom nije moguće nastaviti ovako, sve komercijalne aktivnosti će pretrpeti gubitke.

Republika

Foto: printskrin/RTS

Računi za struju na izlozima, Italija

 

- Pri tome, mi nemamo ni kulturu uštede energije koju rasipamo: upaljena svetla kada su radnje zatvorene, otvorena vrata dok se unutra greje ili radi klima, jako visoke temperature u kućama, sve je to luksuz koji više ne možemo da priuštimo - istakao je Stopani.

Ovih dana je u Italiji započela inicijativa izlaganja računa za struju u izlozima. Time trgovci i ugostitelji žele da postignu nekoliko ciljeva.

- Stavljamo račune za struju u izlog da bismo objasnili klijentima da smo prinuđeni da podignemo cene. To je viša sila i jako smo ogorčeni zbog toga, ali nemamo drugog izbora jer ćemo zbog nenormalno visokih računa ili zatvoriti ili povećati cene. Tražimo od vlade da nam pomogne na konkretan način jer je do povećanja došlo pre rata u Ukrajini. Mislim da Evropa nije shvatila da jedna zemlja poput Italije ne može ovo da preživi. Ovo je skandalozno! Šta bi bilo ako bismo svi prestali da plaćamo jer nismo u stanju da to finansiramo? Šta da radimo, da stavimo cenu pice od 30 evra - napomenuo je ugostitelj.

Mnogi ugostitelji stavljaju u izlog natpise poput ovog: Kada troškovi postanu neodrživi ako povećam cenu pice na 10 evra – da li ću biti lopov ili ću zatvoriti?

- Ovom inicijativom želimo da pošaljemo nekoliko poruka, prvo da smo očajni jer je ovo što se dešava strašno, drugo želimo da budemo transparentni prema klijentima jer mogu da vide koliko smo plaćali prošle godine a koliko sada i da će ako uvećamo cene usluga to biti zbog ogromnih troškova koje imamo. Tu je i poruka politici: Ukoliko prestanemo da radimo ugasiće se ekonomija - napomenuo je Stopani.

Republika

Foto: printskrin/RTS

Računi za struju na izlozima, Italija

 

Dodao je da je ovo odlučujući momenat za zemlju i ko bude pobedio na izborima, imaće zaista težak zadatak.

- Rat u Ukrajini je samo pogoršao već postojeće probleme, Italija ima stravičan javni dug od 2.700 milijardi evra i tu ima dosta i špekulacija i instrumentalizacije. Za 120.000 firmi postoji rizik od zatvaranja a 30.000 ugostiteljskih objekata od ukupno 300.000 može biti zatvoreno u narednom periodu - rekao je Stopani.

Danijela Renisi Federalbergi iz Udruženja hotelijera kaže da Vlada mora da odredi maksimalnu cenu energije poput Španije i Portugalije.

- Ne znam šta mi čekamo, jer iz više hotela već stižu najave da se u oktobru zatvaraju jer ne mogu da izdrže troškove - naglasila je.

Osim sirovina i namirnica koje su poskupele nekoliko puta, tu su i ogromne cene struje i gasa, te će ugostiteljskim objektima biti skoro nemoguće da nastave sa radom bez podizanja cena. Lino Stopani poručuje i da Italija nije navikla na odricanja jer je vreme blagostanja dugo trajalo i potrebno je videti da li zemlja ima kapacitet da izdrži.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading