PRVA JAVNA POBUNA PROTIV ZELENSKOG U UKRAJINI! Gradonačelnik zagrmeo: "U pitanju su životi miliona, sedaj za pregovarački sto"!

Autor:

Svet

29.08.2022

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba tražiti kompromise i izbegavati konfrontaciju, smatra zvaničnik.

PRVA JAVNA POBUNA PROTIV ZELENSKOG U UKRAJINI! Gradonačelnik zagrmeo: "U pitanju su životi miliona, sedaj  za pregovarački sto"!

Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik Odese na jugu Ukrajine Genadij Truhanov smatra da sukob sa Rusijom treba politički rešiti. 

- Kijev i Moskva treba da prekinu neprijateljstva i vrate se za pregovarački sto - rekao je on za italijanski list "Korijere dela sera" u intervjuu objavljenom u nedelju. Iako podržava ideju da se Ukrajina "vrati na (svoje) granice iz 1991. godine - uključujući Donbas i Krim, Truhanov tvrdi da ove sporove treba rešavati za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju, prenosi Mondo.

- U pitanju su životi miliona ljudi, zbog toga je potrebno pregovarati korak po korak, postepeno tražiti kompromise, izbegavati konfrontaciju -  rekao je gradonačelnik.

On je tvrdio da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napravio "mnogo grešaka" otkada je na vlasti. Truhanov je kritikovao vladu da koncentriše previše moći u Kijevu na račun regiona.

- Zelenski je trebalo da ostavi više autonomije regionima i opštinama - rekao je on, dodajući da bi, da je predsednik saslušao njegove i predloge drugih, "zemlja bolje funkcionisala".

Neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status i široku autonomiju u okviru ukrajinske države, bio je jedan od razloga koji je Moskva navela kada je 24. februara započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Republika

Foto: Printskrin/Wikipedia

Genadij Truhanov

 

Gradonačelnik Odese je istakao da su Ukrajina i Rusija "duboko povezane istorijom, kulturom, jezikom, religijom, tradicijom". Ipak, Truhanov je osudio vojnu operaciju Moskve, nazvavši ruskog predsednika Vladimira Putina "čudovištem" koje bi čak moglo da ide toliko daleko da baci nuklearnu bombu na Ukrajinu. Međutim, on ne veruje da Putin namerava da bombarduje Odesu.

Gradonačelnik je kritikovao i napore ukrajinskih vlasti usmerene na rušenje statua i spomenika ruskim istorijskim ličnostima u Ukrajini. 

- Ja sam protiv skidanja statua. Čak i ako uništimo spomenike, istorija se ne menja - rekao je Truhanov i dodao da uklanjanje statua ruskog pesnika iz 19. veka Aleksandra Puškina i prvog sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina jednostavno "nema smisla".

Kremlj je početkom avgusta signalizirao svoju spremnost da sklopi mirovni sporazum sa Kijevom. Portparol predsednika Putina, Dmitrij Peskov, rekao je tada da su dve nacije blizu rešavanja svojih razlika na način koji je bio prihvatljiv za Rusiju još u proleće, ali je nacrt sporazuma pripremljen tokom sastanka u Istanbulu Ukrajina odbacila. Moskva je upozorila da će Rusija, ukoliko Kijev odbije da okonča sukob na diplomatski način, ipak postići ciljeve svoje vojne operacije.

Sredinom avgusta Ukrajina je odbacila bilo kakve pregovore sa Rusijom, tvrdeći da pregovori neće služiti ciljevima Kijeva. 

- Prilika da se dobije ovaj rat je mnogo važnija od bilo kakve situacione pauze - rekao je tada pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading