UMRO NAJUSAMLJENIJI ČOVEK NA PLANETI: Živeo 26 godina IZOLOVAN od svih, OVIM je mamio životinje!

Autor:

Svet

29.08.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji preostali član grupe domorodaca u Brazilu je umro, kažu zvaničnici.

UMRO NAJUSAMLJENIJI ČOVEK NA PLANETI:  Živeo 26 godina IZOLOVAN od svih, OVIM je mamio životinje!

Foto: Printscreen/Funai

Čovek, čije ime nije poznato, živeo je u potpunoj izolaciji poslednjih 26 godina.

Bio je poznat kao "Čovek iz rupe" jer je kopao duboke rupe, od kojih je neke koristio za hvatanje životinja, a druge za skrivanje.

Njegovo telo pronađeno je 23. avgusta u visećoj mreži ispred njegove slamnate kolibe. Nije bilo znakova nasilja.

Taj čovek je bio poslednji u starosedelačkoj grupi čiji je ostalih šest članova ubijeno 1995.

Grupa je živela u autohtonoj oblasti Tanaru u državi Rondonija, koja se graniči sa Bolivijom. Smatralo se da su većinu njegovog plemena ubili još 1970-ih rančeri koji su želeli da prošire svoju zemlju.

Smatra se da je "Čovek iz rupe" imao oko 60 godina i da je umro prirodnom smrću. Nije bilo znakova bilo kakvog upada na njegovu teritoriju i ništa u njegovoj kolibi nije bilo ispreturano, rekli su zvaničnici, ali će policija ipak obaviti obdukciju.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Obdukcija

„Čoveka iz rupe“ su od 1996. pratili agenti brazilske Agencije za pitanja starosedelaca (Funai) radi sopstvene bezbednosti. Članovi Funaija su 2018. uspeli da snime čoveka tokom slučajnog susreta u džungli. Na snimku se vidi kako seče drvo nečim što liči na sekiru.

Od tada ga nisu videli, ali su agenti Funaija naišli na njegove kolibe, izgrađene od slame, i duboke rupe koje je iskopao.

Neki od njih su imali naoštrene šiljke na dnu i za njih se smatra da su zamke za lov na životinje, dok se za druge veruje da su skrivali prostore koje je koristio kada su mu se približili autsajderi.

Dokazi pronađeni u njegovim kolibama i kampovima sugerišu da je sadio kukuruz i manioku i voće kao što su papaja i banane.

U Brazilu postoji oko 240 domorodačkih plemena, od kojih su mnoga ugrožena jer ilegalni rudari, drvoseči i farmeri zadiru na njihovu teritoriju, upozorava Survival International, grupa koja se bori za prava domorodačkog naroda.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading