RASKRINKAN PUTINOV TAJNI AGENT: NATO joj saznao identitet, suprugova smrt ostala MISTERIJA (FOTO)

Autor: Republika

Svet

27.08.2022

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olga Kolobova je članica zloglasne ruske mreže skrivenih „ilegalaca“.

RASKRINKAN PUTINOV TAJNI AGENT: NATO joj saznao identitet, suprugova smrt ostala MISTERIJA (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Živela je dvostrukim životom, špijunirajući za Kremlj kao 'Marija Adela Kufeld Rivera' Kolobova je preuzela pseudonim „Marija“ još 2006. godine i putovala je po Evropi, jugoistočnoj Aziji i Bliskom istoku, provodeći dosta vremena u Italiji.

Naselila se u Napulju - domu združene komande savezničkih snaga NATO-a , gde je vodila juvelirnicu i sprijateljila se sa desetinama vojnih zvaničnika NATO-a i SAD-a, Kolobova se vratila u Moskvu 2018. godine i vlasti je nikada nisu uhvatile.

 

 

Bellingcat-ova istraga tvrdi da je imala pristup mnogim zvaničnicima NATO-a koji su verovatno imali pristup osetljivim informacijama koje su želeli njeni pretpostavljeni u Kremlju.

Identitet ruske špijunke koja je više od decenije radila kao pomoćniku pravljenju nakita da bi dobila pristup zvaničnicima NATO-a u Italiji otkriven je u šokantnom razotkrivanju istražitelja Bellingcata.

Olga Kolobova, pripadnica Putinove vojne obaveštajne službe GRU, počela je da špijunira još 2006. godine kada je preuzela identitet „Marije Adele Kufelt Rivere“. „Marija“ se predstavila svima koji su sa njom stupili u kontakt kao ćerka majke Peruanke i oca Nemca, rođena u Peruu, ali je kasnije napuštena kao dete u Moskvi i koju su odgajali usvojitelji.

Godinama je putovala širom Evrope, preselivši se na Maltu i Rim 2010. gde se sprijateljila sa Marsel D'Arđi Smit - bivšom urednicom časopisa Cosmopolitan - pre nego što je otišla u Pariz i registrovala zaštitni znak da otvori kompaniju za nakit.

 

 

Vrativši se u Italiju 2012. godine, udala se za Rusa i Ekvadorca, ali njihova romansa je kratko trajala. Umro je misteriozno samo godinu dana kasnije, ostavljajući 'Mariju' slobodnu da ponovo luta po Italiji pre nego što se nastanio u Napulju - domu komande združenih savezničkih snaga NATO-a.

 

 

Tamo se 'Marija', rođena u Peruu, predstavljala kao proizvođač nakita po narudžbi i vlasnica noćnog kluba, čija je zabava i druželjubiva priroda omogućila da sklopi prijateljstva i romanse sa desetinama zaposlenih u NATO-u, pa čak i sa visokim pukovnicima.

Ali u stvari, Kolobova je ćerka ruskog vojnog zvaničnika koji je obrađivao kinesko napravljen nakit dok je mamio evropske i američke bezbednosne zvaničnike da nesvesno odaju osetljive informacije za njene šefove u Kremlju.

MailOnline je kontaktirao portparole NATO-a povodom ovoga.

Kolobova, za koju se sada veruje da je u srednjim 40-im, bila je deo zloglasnog ruskog programa za „ilegale“ – mreže agenata koji prolaze godine intenzivne obuke kako bi ih pripremili za dugoročne zadatke u inostranstvu.

Jednom pripremljeni, ilegalci dobijaju pažljivo izrađene lažne identitete i ubacuju ih u zemlju u kojoj provode godine ili čak decenije živeći dvostruki život.

Očekuje se da će agenti dubokog pokrivanja graditi karijere, negovati odnose i u nekim slučajevima čak osnovati porodicu i odgajati decu dok tajno sprovode daleko zlokobniji plan u ime Kremlja.

Njihove razrađene naslovne priče, visok nivo obuke i dužina njihovih misija čine ih neverovatno teškim za ulazak u trag - i tako je Kolobova uspešno radila više od decenije kao 'Marija' sve dok se nije vratila u Moskvu 2018.

Vlasti nikada nisu uhvatile Kolobovu, što znači da su je njeni pretpostavljeni u GRU-u verovatno povukli iz Napulja.

Poslednji post na Fejsbuku koji je podelila 'Marija' nekoliko meseci nakon što je napustila Italiju kaže da mora da 'otkrije istinu' da boluje od raka i da je bila podvrgnuta hemoterapiji - verovatno  osmišljena laž što bi joj pomoglo da se povuče iz svojih grupa prijatelja sa što manje sumnje.

Njeno pravo ime otkriveno je tek nakon što su istražitelji Bellingcata otkrili da je peruansko ministarstvo pravde označilo da je identitet 'Marije' lažan i da su ruski domaći pasoši izdati na pseudonim imali brojeve koji se blisko poklapaju sa brojevima drugih ranije identifikovanih agenata, uključujući umešanog oficira GRU-a u trovanju Sergeja Skripalja na britanskom tlu u martu 2018.

 

 

Nije poznato da li je Kolobovina misija bila uspešna ili neuspešna, ali istražitelji Bellingcata su se redovno mešali sa oficirima NATO-a i američke mornarice, uključujući i neke „koji bi imali pristup fotografijama iz baze ili poverljivim pravnim fajlovima i bazama podataka“.

Veruje se da je špijun prisustvovao raznim događajima koje je organizovala NATO ili američka vojska, uključujući godišnje balove NATO-a, razne večere za prikupljanje sredstava i godišnje balove američkih marinaca, kao i da je obavljao bezbrojne kućne pozive u lične rezidencije mnogih NATO zvaničnici.

Pored svoje snažne mreže prijatelja i romantičnih partnera zaposlenih u NATO-u, Kolobova je takođe mnogo putovala širom Evrope, jugoistočne Azije i Bliskog istoka – destinacije za koje je tvrdila da su povezane sa njenim juvelirskim poslom Serein, što joj je naizgled omogućilo pristup događajima na kojima su prisustvovali visoki ljudi. rangiranje stranih zvaničnika.

Jedna slika objavljena na sada obrisanoj Facebook stranici kompanije, ali koju je Bellingcat iskopao, naizgled prikazuje kako se 'Marija' rukuje sa princem Kalifom bin Salmanom Al Kalifom, bivšim premijerom Bahreina, kome je poklonila par manžetnih manžeta po meri. Ali mnogi proizvodi koji se dele na Sereinovoj Facebook stranici i sada ugašenoj veb stranici izgleda da odgovaraju jeftinom nakitu napravljenom u Kini.

Adela Serein – korisničko ime na društvenim mrežama koje koristi Kolobovin pseudonim „Marija“, označeno je u objavi na Fejsbuku kojom se proslavlja Bal Komande združenih snaga NATO-a 2017. Istražitelji kažu da je Kolobova prisustvovala bezbrojnim vojnim događajima NATO-a i SAD-a i sprijateljila se sa mnogim zvaničnicima.

Veruje se da Kolobova nije napustila Rusiju otkako je njena misija u Napulju završena 2018.

Bellingcat je izjavila da je kupila dva imanja u Moskvi - jednu 2013. dok je 'Marija' putovala u Rusiju i jednu 2020. - i rekla je da zapisi o porudžbinama dobijeni od ruske kompanije za isporuku hrane pokazuju da je agent GRU-a više puta naručivala hranu u ruske kancelarije Penzioni fond.

Njene trenutne aktivnosti su nepoznate, ali je malo verovatno da je Kolobova napustila špijunsku igru. Telefonski zapisi pokazuju da je jedan broj vezan za agenta pozvao jednog od najviših šefova GRU Igora Kostjukova u februaru ove godine na ruski „Dan branilaca otadžbine“, široko opservanu vojnu proslavu.

Ne samo da je uspela da se vrati u domovinu, a da nije uhvaćena, već istražitelji tvrde da evropske i američke tajne službe nisu ni znale za Kolobovu postojanje.

„Nema dokaza da su zapadne kontraobaveštajne službe ili unutrašnja bezbednosna služba NATO-a bile svesne prisustva ruskog vojnog špijuna smeštenog strateški blizu Komandnog centra združenih snaga NATO-a u Evropi“, rekao je Bellingcat.

Otkrivanje pravog identiteta Kolobove postaviće ozbiljna bezbednosna pitanja za NATO i zapadne obaveštajne agencije, posebno u kontekstu tekućeg rata Rusije u Ukrajini i pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina teškim posledicama ukoliko se zapadne sile uključe u borbu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

27.08.2022 18:50

Бонд, Џејмс Бонд...