ZABRANJEN ABORTUS U JOŠ TRI AMERIČKE DRŽAVE: Javnost potpuno podeljena!

Autor:

Svet

25.08.2022

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo na abortus uskraćeno u državama koje broje oko 21 milion žena.

ZABRANJEN ABORTUS U JOŠ TRI AMERIČKE DRŽAVE: Javnost potpuno podeljena!

Foto: pixabay.com

Tenesi, Teksas i Ajdaho su tri nove države u kojima je na snagu stupio zakon o zabrani abortusa.

Vrhovni sud je krajem juna doneo odluku kojom se saveznim državama ponovo daje pravo da regulišu politike o abortusu, pa se procenjuje da će ta procedura biti zabranjena ili strogo ograničena u polovini saveznih država

Zakon o zabrani abortusa stupio je danas na snagu u još tri američke države - Tenesi, Teksas i Ajdaho, u kojima su na vlasti republikanci.

Na taj način dodatno je ograničen pristup abortusu u SAD, dva meseca nakon istorijske odluke Vrhovnog suda da ukine presudu Ro protiv Vejda.

Podsetimo, pre skoro pola veka, slučaj “Rou protiv Vejd” obezbedio je ženama širom SAD pravo na abortus.

Čitav proces bio je praćen ogromnom tenzijom i doneo je velike promene u Sjedinjenim Državama. Međutim, jedna osoba koja je bila od presudnog značaja za slučaj ostala je nepoznata javnosti, a to je dete čije je začeće bilo povod za pokretanje sudskog procesa.

Džejn Rou je zapravio bio pseudonim konobarice iz Dalasa Norme Mekorvi. S obzirom na želju da prekinu trudnoću, ona je pokrenula postupak protiv okružnog tužioca iz Dalasa Henrija Vejda u martu 1970, kako bi se ukinuo zakon u Teksasu koji je zabranjivao abortus. Norma jeste pobedila na sudu, ali nije abortirala. Dok je Vrhovni sud doneo odluku 1973. godine, ona je već rodila dete i odrekla ga se, prenosi Nedeljnik.

Podsećanja radi, Vrhovni sud je krajem juna doneo odluku kojom se saveznim državama ponovo daje pravo da regulišu politike o abortusu, pa se procenjuje da će ta procedura biti zabranjena ili strogo ograničena u polovini saveznih država.

The Washington Post piše da je mogućnost na abortus u državi u kojoj žive dosada obustavljena za 21 milion žena ili mu je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država, prenosi Telegraf.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading