OTIMAJU NAM DECU I DAJU NA USVAJANJE U SIBIRU! Ukrajina iznela teške optužbe, Moskva još uvek ćuti!

Autor:

Svet

23.08.2022

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je optužila Moskvu da navodno organizuje "ilegalno usvajanje velikog broja ukrajinske dece koja se odvode u Rusiju sa okupiranog područja".

OTIMAJU NAM DECU I DAJU NA USVAJANJE U SIBIRU! Ukrajina iznela teške optužbe, Moskva još uvek ćuti!

Foto: Printscreen/Instagram/StratcomCentre

- Rusija nastavlja da otima decu sa ukrajinse teritorije i organizuje njihovo nezakonito usvajanje u ruskim porodicama - navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je "više od 1.000 dece iz Mariupolja, lučkog grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska, ilegalno predato strancima u Tjumenju, Irkutsku, Kemerovu i u Altajskom kraju" u Sibiru.

Ministartsvo spoljnih poslova Ukrajine, međutim, nije dostavilo dokaze koji potvrđuju njihove navode.

Oni takođe navode da je više od 300 ukrajinske dece navodno smešteno u "specijalne ustanove" u Krasnodaru.

- Ovakvi postupci Rusije su teška povreda Ženevske konvencije o zaštiti civila u ratu i UN-ove konvencije o dečjim pravima. Sva ukrajinska deca koja su nezakonito dovedena na rusku teritoriju moraju da se vrate roditeljima ili zakonskim starateljima - piše u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

Od početka sukoba u Ukrajini, Kijev optužuje Moskvu da prisiljava Ukrajince, čak i decu, da sa područja koje se nalazi pod ruskom okupacijom odlaze u Rusiju, a ne u druge delove Ukrajine, što ukrajinske vlasti uspoređuju sa "deportacijama".

Zvanična Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marko

23.08.2022 19:58

Otimaju se deca u Ukrajini a i odrasli kao i rusi za trgovinu organima , a decu prodaju za usvajanje zapadnim državama . Bar je to nama poznato . Očekujem još da su ruski vojnici silovali oko 500000 ukrajinki . Pa dobro da li stvarno mislite da će neko progutati takve laži kada smo mi sve to prošli , pa nismo slepi kod očije , pa ko bi gađao nuklearnu elektranu da želi dobro svim ljudima .